Elon Musk: Neovládam Teslu a nebaví ma byť jej generálnym riaditeľom!

Muska žalujú samotní akcionári Tesly. Ide o akvizíciu spoločnosti Solar City, založenej jeho bratancami. Musk vraj na správnu radu vyvíjal intenzívny nátlak a klamal o finančnej situácii Solar City.

14.07.2021 16:00
debata (4)
Elon Musk vyhlásil, že spoločnosť Tesla neovláda. Foto: TASR/AP
Tesla, Elon Musk Elon Musk vyhlásil, že spoločnosť Tesla neovláda.

Elon Musk skutočne vyhlásil to, čo je uvedené v nadpise a ešte to aj doplnil konštatovaním, že šéfom Tesly je vlastne proti svojej vôli, pretože ak by túto funkciu nevykonával on, tak firma by to neprežila. To už nám začína trochu pripomínať spôsob argumentácie nášho bývalého premiéra.

A kde takéto zvláštne vyjadrenia zazneli? No predsa na súde v americkom meste Wilmington v štáte Delaware. V ňom ide o to, že celebritného šéfa Tesly obviňujú samotní akcionári Tesly z nátlaku, smerujúcemu k tomu, aby Tesla v roku 2016 kúpila spoločnosť Solar City, vyrábajúcu solárne panely. Tá už v čase kúpy nebola zrovna v ideálnej kondícii. Povedzme to tak, firme došli všetky zdroje.

Elon Musk v nej mal v tom čase 22-percentný podiel, rovnaký mal aj v Tesle. A zaujímavé je aj to, že Solar City založili jeho bratranci. Akcionári Tesly obvinili Muska, že v tom čase „tlačil“ na Teslu, aby zaplatila za spoločnosť vyššiu sumu a zároveň akcionárom nehovoril pravdu o jej skutočnej finančnej kondícii. Akcionári zároveň tvrdia, že v tom čase mal Musk faktickú kontrolu nad spoločnosťou a svoju pozíciu pri akvizícii Solar City jednoznačne zneužil. V procese žiadajú, aby z vlastných prostriedkov uhradil stratu, ktorá takto Tesle vznikla.

Elon Musk Čítajte viac Tesla končí s bitcoinmi. Vraj kvôli životnému prostrediu

Na otázky súdu zatiaľ Musk odpovedal len mimoriadne stručne. Sudca vyhlásil, že bude veľmi prísne skúmať, nakoľko mohol Musk vyvíjať na správnu radu nátlak a nakoľko reálne v tom čase ovládal spoločnosť. A práve v tomto kontexte sa Musk vyjadril, že spoločnosť neovládal a neovláda, nebaví ho byť generálnym riaditeľom a robí to len preto, lebo „bez neho by to jednoducho nešlo“.

Podobný súd sa s vedením Tesly, s výnimkou Muska, uskutočnil už v minulom roku. Tí uhradili škodu 60 miliónov zo svojho poistenia a bez priznania viny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Solar City
Články podľa značiek