Tak toto je tvrdé. V Holandsku bude VW platiť odškodné 3 000 € za auto

Dieselgate stále nekončí. V Holandsku bude koncern platiť majiteľom 3 000 eur kompenzáciu. Rozhodnutie sa týka aj Audi, SEAT-u a Škody. Tí, čo kúpili jazdené auto, dostanú polovicu.

15.07.2021 18:00
debata (27)
Odškodné bude musieť platiť v Holandsku nielen... Foto: SITA/AP, Nick Ut
Volkswagen, emisie, testovanie Odškodné bude musieť platiť v Holandsku nielen VW, ale aj Škoda, SEAT a Audi.

Holandský súd uviedol, že vlastníci automobilov vyrobených spoločnosťou Volkswagen Group (VW) s nelegálnym softvérom, ktorý pri testoch dieselových motorov umožnil maskovať skutočné emisie dusíka, majú nárok na kompenzáciu.

Podľa okresného súdu v Amsterdame majitelia, ktorí si pred vypuknutím škandálu kúpili nové vozidlá Volkswagen, Audi, Seat a Škoda s nelegálnym softvérom, majú dostať odškodné 3000 eur, zatiaľ čo majitelia ojazdených automobilov by mali dostať 1500 eur.

Rozhodnutie o kompenzáciách v rámci hromadnej žaloby, proti ktorému sa nemecká automobilka stále môže odvolať, sa týka zhruba 150.000 automobilov predaných dílermi, uviedol súd.

Verdikt v Holandsku je najnovším z radu odškodnení a pokút pre spoločnosť Volkswagen, ktorá sa v roku 2015 pod tlakom dôkazov priznala, že používa podvodný softvér, aby jej dieselové motory vyzerali ekologickejšie. Od prepuknutia škandálu už nemecký koncern zaplatil za pokuty, opravy, kompenzácie a právne náklady viac ako 32 miliárd eur.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #odškodné #VW #dieselgate #koncern VW #emosný škandál
Články podľa značiek