Daikin: Japonci vyvinuli klimatizáciu pre elektromobily. Daruje 100 km dojazdu!

Japonská spoločnosť Daikin je jedným z najväčších výrobcov klimatizácií na svete. Nie je však dodávateľom pre automobilový priemysel. S novou technológiou by doň však mohla vtrhnúť vo veľkom.

15.07.2021 12:00
debata (1)
Nové revolučné chladivo klimatizácie od Daikinu... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG SL - 2021 Nové revolučné chladivo klimatizácie od Daikinu by znížilo odber tohto zariadenia o 50 %. Asi netreba prízvukovať, čo by to znamenalo pre dojazd elektromobilov.

Elektromobily stále doplácajú na akumulátory. Ich kapacita síce rastie, no dojazd, ktorý ponúkajú, nedokáže konkurovať energii, ktorú uskladňujú klasické autá v nádrži. O to ekonomickejšie s ňou musia narábať. Jej najväčším spotrebičom je po samotnom pohone klimatizačný a vykurovací systém. Spustená klimatizácia dokáže okresať elektrické auto aj o 20 či 30 percent dojazdu. Daikin má však riešenie. Spoločnosť vyvinula nové revolučné chladivo, ktorého bod varu je v porovnaní s najrozšírenejšou náplňou R1234yf od spoločností Honeywell a DuPont mínus 40 stupňov Celzia – o 10 až 15 stupňov nižší.

Pre spotrebu klimatizácie je to kľúčový údaj, pretože kompresor by dokázal vychladiť kabínu s oveľa nižším príkonom. Spotreba by bola až o 50 % nižšia. Daikin uvádza, že mestský elektromobil by v typickej mestskej japonskej premávke so zapnutou klimatizáciou mohol mať dojazd namiesto 200 až 300 km. Rozdiel 100 km znie naozaj sľubne. Daikin ešte čaká na schválenie nového chladiva organizáciou SAE. Cena nebude nízka. Daikin si totiž dobre uvedomuje, akú služby by nový produkt automobilkám urobil. S menej energeticky náročnou klimatizáciou by ušetrili na drahých akumulátoroch bez straty dojazdu.

Šušká sa tak o dvojnásobku, až 540 dolároch za náplň vo vozidle. Daikinu sa tak otvárajú dvere do sveta automobilového priemyslu. Ak to bude naozaj fungovať, výrobcovia elektromobilov váhať určite nebudú. Pôjde o obrovský biznis, keďže výroba elektromobilov má do roku 2025 vzrásť na 11,84 milióna kusov, čo je 5,3-násobok stavu z roka 2020. A tieto čísla budú ešte rásť, pretože mnohé automobilky už ohlásili, že so spaľovacími motormi končia. Samozrejme, obrovský potenciál má nové chladivo aj v klimatizáciách budov, kde by dokázalo ušetriť stámilióny eur za energie.

Ford - zahmlievanie okien Čítajte viac Ford skoncoval so zahmlievaním. Použil ‘meteorologickú stanicu‘

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #Daikin #klimatizácie
Články podľa značiek