Video: Vyskúšali sme novú generáciu BMW M3/M4 priamo na okruhu

Poďte s Pravdou nahliadnuť na okruh Slovakiaringu a vychutnajte si jazdu priamo zo sedadla BMW M4.

17.07.2021 18:00
BMW M3/M4 Foto:
debata

BMW M3 a M4 ťažia z technológie ikonického BMW M5. Zmena je to najmä pre sedan M3, keďže štvorkové kupé dostalo megalomanské ľadvinky už v základných verziách. Pri M3 a M4 ich posunulo BMW do ešte extrémnejšej roviny. Úplne nový je tiež agresívne modelovaný nárazník, sériovo dodávaná karbónová strecha, odvetrávacie otvory v blatníkoch a na kapote, rozšírené prahy a vzadu zas karbónový spojler a difúzor s dvoma pármi hrozivo pôsobiacich výfukov.

VIDEO: Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si jazdu priamo zo sedadla BMW M4.
Video

Pod prednou kapotou pracujú nové radové 6-valce 3,0 TwinPower Turbo. Majú nepriame chladenie stlačeného vzduchu, dva prídavné chladiče v blatníkoch a vo verzii Competitione aj samostatný chladič prevodového oleja. O mazanie sa stará dvojkomorová olejová vaňa a o dodávku paliva zas priame vstrekovanie benzínu pod tlakom 350 barov. Motor dosahuje úžasných 353 kW a krútiaci moment 550 Nm. Verzia Competitione pridáva ďalších 22 kW (375 kW) a 100 Nm krútiaceho momentu (650 Nm). Skvelou správou je zachovanie ponuky 6-stupňovej manuálnej prevodovky! Alternatívou je 8-stupňový automat M Steptronic so špecificky naladenými prevodovými pomermi. Ale to nie je všetko. Nové M3 a M4 Competitione môžu po prvý raz počítať s pohonom oboch náprav xDrive.

VIDEO: Pozrite si, ako prebiehal večer prezentácie novej generácie BMW M3/M4 na Slovakiaringu.
Video

Prvé pocity z jazdy po okruhu Slovakiaringu na BMW M4

Jazdilo sa v skupinke, ktorú viedli skúsení profesionálni vodiči. Tím denníka Pravda dostal tmavé BMW M4 s karbónovými doplnkami. Sústredil som sa plne na jazdu a pokyny vo vysielačke. Riadenie som prenechal automatickej prevodovke, veď v Mníchove vedia asi lepšie a rýchlejšie nastaviť reakcie ako ja „zelenáč na okruhu“. Môže sa to zdať jednoduché, ale pracovalo mi celé telo a pozornosť. Obdivujem jazdcov, že dokážu odjazdiť 50 kôl. U mňa sa prejavila únava už po šiestich kolách. „3–2–1 a plyn na podlahu,“ zahlásili na začiatku cieľovej rovinky. Na jej konci som dosahoval rýchlosť 220km/h a nebyť áut predo mnou, dosiahnem aj viac. Prvýkrát vidím odpadávať časti pneumatík. Motor reve, oblúky sekám. Za ostatnými zaostávam. Skúsim poľaviť v sústredení a dobiehať. Chyba! Auto sa na malú chvíľu rozkývalo a ukázalo, že fyzikálne zákony platia aj pre inžinierov z BMW. (mma)

+2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovakiaring #BMW M4 #BMW M3
Články podľa značiek