Audi Sphere: Ingolstadt odhaľuje elektrickú budúcnosť. Najprv prídu koncepty

Od roku 2027 nepredstaví Audi žiadny nový model so spaľovacím motorom. Nové čisté elektromobily budú predstavovať zásadný zlom. Predstavu o ich dizajne si budeme môcť urobiť vďaka trom konceptom Sphere. Jeden z nich sa už odhaľuje.

22.07.2021 16:00
debata
Audi Grand Sphere bude prvým z trojice... Foto: Audi
Audi Grand Sphere Concept - 2021 Audi Grand Sphere bude prvým z trojice elektrických konceptov. Šušká sa, že by mal byť avízom novej generácie Audi A7 Sportback, teda 4-dverového kupé vyššej strednej triedy. V tomto prípade chýbajú štúdii stredové stĺpiky.

Koncepty Sphere naznačia technológiu a dizajn nových čisto elektrických Audi, ktoré sa začnú predstavovať po roku 2027. Pôjde o zásadný zlom, pretože od začiatku ich vývoja sa s iným ako elektrickým pohonom nepočíta. To uvoľní ruky konštruktérom aj dizajnérom. Kompaktná elektrická technológia ustúpi priestoru pre posádku. Naznačuje to aj prvý koncept Grand Sphere, ktorý má byť ideovým nástupcom Audi A7 Sportback. Fotografie síce odhaľujú len časť z neho, ale je jasné, že novinka prísne aerodynamických línií bude mať maximalizovaný rázvor a skrátené previsy.

S volantom sa príliš nepočíta. je tu, ale v... Foto: Audi
Audi Grand Sphere Concept - 2021 S volantom sa príliš nepočíta. je tu, ale v režime autonómnej jazdy zmizne v útrobách palubnej dosky.
E-Legend EL1 - novodobé Audi Quattro 2021 Čítajte viac E-Legend EL1: Ikonické Audi Quattro vstáva z mŕtvych. Bude mať 800 koní

Kabína tak poskytne obrovský priestor. Aj na relax, pretože Audi v budúcnosti počíta s väčším zapojením autopilota. Najmä pri dlhých diaľničných trasách. Zadné sedadlá dokonca nahradila sofa. Je evidentné, že v režime autonómneho riadenia sa volant schová v útrobách palubnej dosky, aby uvoľnil ešte viac miesta posádke. Zaujímavejšia než absencia mechanických ovládacích prvkov je však absencia módnych displejov. Pravdepodobne sa vysunú, alebo ich nahradí obrí head-up displej s rozšírenou realitou a pokročilé hlasové ovládanie.

Zaujímavo riešené sú zadné sedadlá. Podobajú sa... Foto: Audi
Audi Grand Sphere Concept - 2021 Zaujímavo riešené sú zadné sedadlá. Podobajú sa skôr na sofa z bytového dizajnu.
Audi RS3 - 2021 Čítajte viac Audi RS3: Zázrak, ostrému hot-hatchu ostane 5-valec! Viac sa o novinke z Ingolstadtu dozvieme na IAA v Mníchove, ktorá je nástupcom autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom, kde má Grand Sphere naplánovanú svetovú premiéru. Ešte predtým však Audi ukáže v auguste na prehliadke historických a luxusných vozidiel v kalifornskom Pebble Beach koncept Sky Sphere, o ktorom zatiaľ nič netušíme. Ale pod plachtou či na prvej skici pôsobí ako futuristický roadster. A v budúcom roku zavŕši líniu štúdií Sphere kompaktnejší koncept Urban Sphere – vízia určená do mestskej premávky.
Audi Grand Sphere Concept - 2021
Audi Grand Sphere Concept - 2021
+7Audi Grand Sphere Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #Audi Sphere #Audi Grand Sphere #Audi Urban Sphere #Audi Sky Sphere
Články podľa značiek