Francúzsky cintorín elektromobilov bol vraj hoax, tvrdí AFP. Nie je to pravda

O zavádzajúcich informáciách by sa nemalo informovať rovnako zavádzajúcim spôsobom. Ale deje sa to.

21.07.2021 16:00
Autolib - Bluecar Foto:
Fotografie, ktoré spomína AFP sú fejky z Číny, no informácia o "cintoríne elektromobilov" hoax nie je.
debata

Všetci radi informujú o tom, ako sa internetom šíria nepodložené alebo falošné informácie. Nemalo by sa však o tom informovať rovnako zavádzajúcim spôsobom, ktorý možno taktiež označiť za šírenie dezinformácií.

Aj slovenské tlačové agentúry vydali informáciu, že tisíce používateľov sociálnych sietí zdieľali príspevky s fotografiou, na ktorej mal byť zobrazený cintorín elektromobilov vo Francúzsku. Tvrdenie je zavádzajúce, pretože fotografia zachytáva v skutočnosti autá čínskej carsharingovej spoločnosti zaparkované na okraji mesta Chang-čou.

Tisíce používateľov sociálnych sietí zdieľali... Foto: TASR/AFP
Francúzsko cintorín elektromobily HOAXAFP Tisíce používateľov sociálnych sietí zdieľali príspevky s fotografiou, na ktorej mal byť zobrazený cintorín elektromobilov vo Francúzsku. Tá na obrázku je naozaj fejk.

Takéto tvrdenia sú však zavádzajúce, pripomína AFP, pretože vyhľadávaním obrázkov a kľúčových slov sa našli podobné fotografie, ktoré 25. apríla 2019 uverejnili čínske štátne noviny People's Daily. Ide o fotografie čínskej štátnej tlačovej agentúry China News a zobrazovať majú „automobilový cintorín v Chang-čou“.

odkaz Cintorín elektromobilov vo Francúzsku po krachu... Foto: lanouvellerepublique.fr
Autolib cintorín Cintorín elektromobilov vo Francúzsku po krachu služby Autolib naozaj vznikol. Tu je jeho fotka z roku 2018.

Takéto tvrdenia však nie sú celkom zavádzajúce, ako to tvrdí AFP. Je to prinajmenšom polopravda. Facebookové príspevky s „fejkovými“ fotografiami, zobrazujúcimi „cintorín s tisícmi elektromobilov“ sú naozaj falošné. Existujú však príspevky, na ktorých sú odstavené elektromobily vo Francúzsku – a tie sú pravé.

Vysvetlíme to: V roku 2011 sa spoločnosť Bolloré, ktorá sa zaoberá logistikou, pustila do financovania inovatívneho projektu zdieľania elektrických áut. Cez službu Autolib si mohli Francúzi požičať za poplatok malý elektromobil BlueCar, podobne ako bicykel. Potom ho vrátili na niektorom odstavnom mieste. Pred desiatimi rokmi išlo o revolučný počin.

Autolib - Bluecar Čítajte viac Vo Francúzsku objavili cintorín elektromobilov. Sú ich tisíce!

Čoskoro sa ale ukázalo, že pôvodné parametre tohto biznisu boli nastavené príliš optimisticky. Očakávaná marža 23 000 eur z každého vozidla sa scvrkla na štyri tisícky. Projekt nielenže nezarábal, ale generoval obrovské dlhy a nakoniec skrachoval. Po krachu ambicióznej vízie, ktorá predbehla svoju dobu ostalo 4 000 áut, 1 100 nabíjacích staníc a 250 nezamestnaných. Väčšinu áut spoločnosť Bolloré naložila na kamióny a odviezla do veľkého priemyselného areálu v meste Romorantin. A práve odtiaľ sú tie pravé fotky v príspevkoch, ktoré AFP a ďalší fact-checkeri opomenuli spomenúť.

Absolútne odmietame zneužívanie fotografií a šírenie dezinformácií, ktoré sa v podobe, v akej o ňom píše AFP a mnohí ďalší naozaj objavilo. Ale rovnako odmietame aj overovanie faktov spôsobom, pri ktorom sa zverejní len tá časť informácie, ktorá podporuje vybraný uhol pohľadu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #elektromobilita #fact-checking #Bolloré #BlueCar
Články podľa značiek