Shell musí znížiť emisie o 45 %, rozhodol súd. Koncern to považuje za absurdné

Súd rozhodol, že Shell musí emisie CO2 do roku 2030 znížiť viac než dvojnásobne a ako to spraví, ho nezaujíma. Otázne je, či takýto povrchne zdôvodnený rozsudok proti jednej spoločnosti dáva zmysel a či bude účinný.

21.07.2021 12:00
debata (8)
Súd v Holandsku nariadil koncernu Shell, že do... Foto: TASR/AP, Kirsty Wigglesworth
Shell Súd v Holandsku nariadil koncernu Shell, že do roku 2030 musí emisie CO2 znížiť o 45 percent.

Kauza anglicko-holandskej spoločnosti Shell v Holandsku je zaujímavá a zároveň aj absurdná. Začala tým, že ešte v roku 2018 podalo skupinovú žalobu približne 1 700 Holanďanov. Tí tvrdili, že svojimi aktivitami spoločnosť Shell ohrozuje ich základné práva na život v stabilnom prostredí so stabilnou klímou. A súd im v rozsudku, zverejnenom koncom mája tohto roku prekvapivo dal za pravdu a rozhodol, že spoločnosť musí znížiť do roku 2030 svoje emisie CO2 z pôvodne plánovaných 20-tich percent až o 45 percent v porovnaní s rokom 2019.

Nijako pritom nekonkretizoval, ako to má ropný koncern dosiahnuť, len veľkoryso uviedol, že mu v tomto smere „necháva voľnú ruku“. Zároveň doplnil, že hoci doteraz v oblasti znižovania emisií Shell neporušil žiadnu svoju povinnosť, tak jeho ciele v tomto smere sú málo konkrétne. Rozhodnutie je právoplatné iba v Holandsku, no môže spôsobiť precedens, pretože globálne v súčasnosti podľa agentúry Bloomberg prebieha približne 1 800 súdnych sporov, týkajúcich sa zmeny podnebia.

Už v máji predstavitelia spoločnosti nevylúčili, že sa proti tomuto rozhodnutiu odvolajú a pred pár dňami aj oficiálne oznámili, že odvolanie podávajú. Zároveň informovali, že sa budú snažiť svoje kroky v oblasti znižovania emisií zintenzívniť. Dodali, že takéto rozhodnutie, postihujúce len jednu konkrétnu spoločnosť, nemá takmer žiaden praktický význam, kroky v tejto oblasti musia byť systémové.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Shell #znižovanie emisií #emisie CO2
Články podľa značiek