Lada Niva Bronto: Najdrahšia verzia sa vráti. Cenou ale stále okúzli

Po vlaňajšej modernizácii Lady Niva Legend vypadla z ponuky drsná verzia Bronto. Zakrátko sa to ale zmení.

21.07.2021 14:00
debata (7)
Lada Niva Bronto sa vráti v modernizovanej... Foto: Lada
lada 4x4 bronto 25 5a3a3bb58f010 Lada Niva Bronto sa vráti v modernizovanej podobe. O jej tuning sa opäť postará spoločnosť VIS-Auto. Úpravy sa týkajú najmä zlepšenia jazdných vlastností v teréne.

Vlaňajší rok bol pre Ladu Niva kľúčový. Po rokoch sa totiž opäť vrátila k svojmu pôvodnému názvu Niva. Práva na toto označenie získal späť AutoVaz po tom, čo sa koncern General Motor rozhodol vycúvať zo spoločného podniku s AutoVaz-om. A aby ste si klasickú Nivu nemýlili s tou novšou od Chevroletu, dostala prívlastok Niva Legend. Spolu s tým absolvovala Niva modernizáciu. Dostala celkom novú palubnú dosku, nové ovládanie klimatizácie, pohodlnejšie sedadlá či lepšiu zvukovú izoláciu. Týkalo sa to krátkej Nivy aj jej 5-dverovej verzie.

Niva Bronto má nielen zvýšený podvozok, ale aj... Foto: Lada
lada 4x4 bronto 41 5a3a3bb6a47cc Niva Bronto má nielen zvýšený podvozok, ale aj samosvorné uzávierky diferenciálov a širšie pneumatiky s terénnym dezénom.
Lada Niva - skica 2021 Čítajte viac Skvelá správa: Niva sa vráti do Európy! Či do celej, nevedno

Z ponuky však vypadla asi najatraktívnejšia verzia Bronto s off-roadovým zameraním, ktorá prišla na trh v roku 2017. Malo to svoj dôvod. Niva Bronto totiž nevznikala priamo v Togliatti, ale pre Ladu ju upravovala externá spoločnosť VIS-Auto. A logistický postup bol pomerne zložitý. Karosérie z AvtoVaz-u najprv putovali do VIS-Auto, kde boli kompletizované a následne boli odoslané späť do Togliatti na lakovanie. Potom opäť putovali k externej firme, kde prebehla finálna montáž celého vozidla.

Interiér bude vychádzať z modernizovanej Nivy... Foto: Kolesa.ru
Lada Niva - facelift 2020 Interiér bude vychádzať z modernizovanej Nivy Legend.
Lada Niva Travel - 2021 Čítajte viac Lada Niva Travel: Takto vyzerá ‘nová‘ ruská legenda

Podľa portálu Lada Online už absencia Bronta dlho trvať nebude. Vráti sa pravdepodobne v auguste vrátane všetkých aktualizácií, ktoré Niva vlani absolvovala. Zachová si ale špecifické off-roadové prvky. Napríklad svetlú výšku zväčšenú z 205 na 240 milimetrov, odlišné pružiny a tlmiče, vystužené nápravy a samosvorné uzávierky diferenciálov a tiež 15-palcové kolesá so širšími terénnymi pneumatikami 235/75, zväčšený rozchod kolies aj rozšírené blatníky s podbehmi. Zvonka sa očakáva odlišná maska chladiča a strešné lyžiny.

Lada Niva - skica 2021 Čítajte viac Lada vraj schválila finálny dizajn novej Nivy. Z konceptu Vision 4x4 neostalo nič Pod kapotou sa toho ale veľa nezmení. Pracovať tu bude tradičný zážihový štvorvalec s objemom 1,6 litra ( 61 kW, 129 Nm), spojený s 5-stupňovou prevodovkou. Od dynamiky teda veľa očakávať netreba. Doterajšie Bronto zrýchľovalo z 0 na 100 km/h za 18 sekúnd, čo bolo oproti bežnej verzii o sekundu pomalšie a maximálna rýchlosť klesla o päť kilometrov za hodinu na konečných 137 km/h. To ale populárnej Nive určite neublíži. Cenu zatiaľ nepoznáme, ale aj keď pôjde o najdrahšiu verziu Nivy, budeme mať Rusom čo závidieť. Doteraz sa Bronto predávalo za 806 900 rubľov, čo je len 9 200 eur!
Lada 4x4 Bronto
Lada 4x4 Bronto
+9Lada 4x4 Bronto

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #AvtoVaz #Lada Niva Bronto
Články podľa značiek