Pokutám za neuhradené mýto a e-známky v zahraničí sa už nevyhnete

Novela zákona, ktorá vstúpi do platnosti v decembri umožní jednoduchšie cezhraničné vymáhanie pokút za mýto, e-známky, mosty, ale aj trajekty. Do štátneho rozpočtu by tak mali ročne pribudnúť približne 4 milióny eur.

22.07.2021 05:00
debata (1)
Pokuty za nezaplatenie mýta, e-známky, prejazdu... Foto: TASR, Martin Baumann
Rakúsko koronavírus hranica polícia kontroly Pokuty za nezaplatenie mýta, e-známky, prejazdu mostu alebi tunelu v zahraničí vás už neobídu.

Vymáhanie neuhradených cestných poplatkov v rámci Európskej únie (EÚ) bude už čoskoro jednoduchšie. Vláda schválila návrh novely zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií.

Nová legislatíva má v súlade s príslušnými európskymi smernicami zabezpečiť elektronické vzájomné prepojenie cestného mýtneho systému v rámci EÚ a tým aj uľahčiť cezhraničnú výmenu informácií o neuhradenom cestnom mýte a poplatkoch za využívanie diaľnic v inom členskom štáte. Novela zákona má nadobudnúť účinnosť od začiatku decembra tohto roka.

Ministerstvo dopravy odhaduje náklady na úpravu informačných systémov vrátane vytvorenia jednotného informačného systému v cestnej doprave počas rokov 2021 až 2024 vo výške viac ako 2,5 milióna eur. V nákladoch sú započítané aj financie na zabezpečenie úradných rozhodnutí v úradných jazykoch štátov EÚ, práca a updatovanie európskeho informačného systému vozidiel a ďalšie nové administratívne povinnosti.

polícia, policajt, pokuta, doprava Čítajte viac Ako sa vymeriavajú pokuty pre neplatičov PZP? No predsa ‘od buka do buka‘!

Už v roku 2022 by mal byť príjem z výberu pokút od zahraničných prevádzkovateľov vo výške 4,6 milióna eur. Štát by tak zarobil podľa rezortu dopravy každý rok minimálne okolo 4 miliónov eur.

Návrh novely zákona umožní na Slovensku jednoduchšie vymáhanie neuhradených poplatkov za použitie cestnej infraštruktúry od zahraničných motoristov či prevádzkovateľov vozidiel, ale aj naopak, iným členským štátom únie od slovenských motoristov. Ide napríklad o mýto, diaľničnú známku, elektronickú diaľničnú známku, poplatky za použitie mosta, tunela či trajektu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #pokuty za diaľničné známky #pokuty za mýto #cezhraničné vymáhanie pokút
Články podľa značiek