Alpine bude už len elektrická. Chystá tri novinky, aj ostrý Renault R5!

Podľa stratégie Renaultu sa z divízie Alpine, ktorá spojí všetky športové aktivity skupiny, stane čisto elektrická značka. V plánoch sú až tri batériové modely. Chýbať nebude nástupca kupé A110 ani ostrá verzia znovuzrodeného Renaultu R5.

23.07.2021 12:00
debata
Alpine chystá tri elektrické novinky. Chýbať... Foto: Alpine
Alpine - elektrické novinky Alpine chystá tri elektrické novinky. Chýbať nebude nástupca kupé A110, ostrá verzia znovuzrodeného Renaultu R5 ani luxusné GT, mieriace do vôd Porsche Taycan či Audi e-tron GT.

Je to isté, automobilka z Dieppe má namaľovanú čisto elektrickú budúcnosť. A to je možno aj škoda, pretože pôrod znovuzrodeného kupé A110 bol naozaj komplikovaný a drahý. Projekt, ktorý počítal pôvode s pomocou britského Caterhamu, musel Renault nakoniec dokončiť sám. Aj preto sa kupé A110 s motorom uprostred predstavilo až v roku 2017. Stále je teda relatívnym nováčikom. Jeho kariéra je však spečatená. Aspoň v podobe, v akej A110 poznáme dnes. Preplňovaný 4-valec s objemom 1,8 litra a výkonom 185 kW bude musieť ustúpiť elektromotoru.

Elektrické A110 bude však len jednou z pripravovaných noviniek Alpine. Ako ukazuje oficiálna snímka, v pláne je rozšírenie ponuky na tri modelové rady. Kupé doplní luxusné GT, ktoré by si to chcelo rozdať napríklad s Porsche Taycan alebo Audi e-tron GT. Ani to však nie je všetko. Pod ruky Alpine sa dostane aj pripravovaná nová generácia Renaultu 5, ktorý, ako vieme, bude len elektrický. V Dieppe sa iste postarajú o to, aby to bola poriadna raketa. Základom Alpine R5 bude platforma CMF-BEV, ktorá je evolúciou CMF-B súčasného Clia, určená pre menšie elektromobily.

Elektromotor si však Alpine R5 požičia z novej generácie elektrického Mégane E-Tech. Šepká sa, že by mal mať výkon až 160 kW, čo bude o 60 viac v porovnaní s elektrickým R5. Batériový paket bude mať kapacitu minimálne 52 kWh. Zato nové kupé a GT budú mať celkom iný pôvod. Nie je totiž tajomstvom, že nástupcu Alpine A110 vyvíja Renault spoločne s britským Lotusom. Luxusné GT zas využije architektúru CMF–EV, ktorá bude v skupine Renault určená väčším a luxusnejším elektromobilom s dojazdom až 580 km. Prvá z troch noviniek by sa mala predstaviť v roku 2024. Ktorá z nich to bude, sa dozvieme neskôr.

Alpine F1 - 2021 Čítajte viac Alpine sa rozrastie. Pohltí Renault Sport aj Renault F1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #elektromobily #Alpine
Články podľa značiek