Xuan: Z tohto bicykla nespadnete. Vyvažuje sa sám

S originálnou myšlienkou samovyvažovacieho bicykla prišiel mladý čínsky technik Zhi Jui Jun. A nielen to. Aj ho zostrojil. Pri pohľade na tento zázrak neveríte vlastným očiam.

26.07.2021 12:00
debata
Samovyvažovací bicykel čínskeho konštruktéra... Foto: Xuan
Xuan - samovyvažovací bicykel Samovyvažovací bicykel čínskeho konštruktéra vyzerá sľubne. Prvé testy ukázali, že technológia funguje.

Mladý čínsky technik Zhi Jui Jun sa rozhodol zlepšiť svoj bicykel samovyvažovacím zariadením. Prečo by to nemalo fingovať, ak sú na podobnom princípe založené rôzne dopravné prostriedky, určené zväčša na „poslednú míľu“. Časy, keď nás ohromoval príchod prvého Segway-u, sú už dávno preč a technológia pokročila. Ale samovyvažovací bicykel tu predsa len ešte nebol. Možno je len odpoveďou na otázku, ktorú nik nepoložil. Netrúfame si predpovedať, či bude mať úspech, alebo nie. V každom prípade už existuje a na to, aby ste ho kdesi zaparkovali, nepotrebujete žiaden stojan. Teda až dovtedy, kým sa nevyčerpá jeho li-ion batéria. Pochopiteľne, vyvažovacie zariadenie potrebuje elektrickú energiu.

Princíp spočíva v malom zotrvačníku poháňanom elektromotorom, ktorý je inštalovaný v ráme pod sedadlom. Dokáže v krátkom čase meniť smer, a tým vytvárať opačný moment sily, ako je ten, ktorý prevažuje bicykel na jednu alebo druhú stranu. Reakcie rotora sú riadené na základe dát z gyroskopov, sledujúcich aj tie najmenšie priečne a pozdĺžne pohyby. Zariadenie zatiaľ nevyzerá príliš sofistikovane, ale to nie je podstatné. Podstatné je, že systém je natoľko účinný, že sa dokáže vyrovnať napríklad so zavesenou taškou na riadidlách. Bicykel je teda prekvapujúco stabilný. Jui Jun však išiel ešte ďalej.

Chcel, aby jeho bicykel dokonca sám jazdil. A tak ho vybavil ďalším elektromotorom s trecím prevodom, poháňajúcim zadné koleso, natáčaním predného kolesa a tiež diaľkovým ovládaním. Prekážky počas „autonómnej“ jazdy deteguje kamera a lidar, teda laserový radar. Batéria by mala postačovať približne na tri hodiny prevádzky. V budúcnosti by mohlo samovyvažovacie zariadenie uľahčiť samotnú jazdu. Napríklad ochrániť deti alebo starších cyklistov pred pádom. Teoreticky by na ňom mohli jazdiť aj tí, čo na bicykli nevedia udržiavať rovnováhu.

Winter Contact, Taraxagum Logo Čítajte viac Toto nie je hoax! Continental chce vyrábať pneumatiky z púpavy

Možno by to bola skvelá pomôcka, ako naučiť deti bicyklovať – postupným znižovaním účinku samovyvažovacieho zariadenia. Lákavá je aj predstava ísť si zabehať, pričom by vás samovyvažovací bicykel stále nasledoval. Cestu späť by ste mohli absolvovať na ňom. Podobne by to mohlo fungovať pri prechádzke alebo nákupe. Namiesto toho, aby ste bicykel kdesi zamkli, bol by stále pri vás bez toho, aby vás obťažoval. Čínsky konštruktér bude na projekte naďalej pracovať, pretože má podľa jeho vlastných slov veľa nápadov, ako systém zlepšiť. Zároveň chystá prvé testy s cyklistom. Doteraz predviedol len autonómnu jazdu.

elektrobicykel Čítajte viac Elektrobicykel nie je lacný, nevyberajte unáhlene

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Xuan
Články podľa značiek