Avtostat: Stereotyp o majiteľoch kombi platí. Čo je pre nich typické?

Lada Vesta SW je najpredávanejšie kombi na ruskom trhu. Agentúra Avtostat sa preto rozhodla preskúmať, čo majú jej majitelia spoločné.

02.08.2021 16:00
Lada Vesta SW Cross Foto:
Ruská agentúra Avtostat sa rozhodla pozrieť bližšie na profil majiteľa modelu Lada Vesta SW vrátane jeho derivátu Cross.
debata

Ruský automobilový trh je špecifický hneď z niekoľkých ohľadov. V prvom rade autá musia byť pripravené na tuhé zimy a horúce letá zároveň. Potom nasleduje podmienka odolnosti, keďže cestná infraštruktúra je z veľkej časti zastaraná a kvalitné cesty pribúdajú len v rozvinutých regiónoch. A napokon je tu cena, ktorá nesmie siahať prehnane vysoko, keďže kúpna sila bežného obyvateľstva je nízka. Ruskí motoristi sú však pre cenu ochotní oželieť široké ponuky motorov a prevodoviek.

Hoci sa v Rusku darí hlavne ázijským značkám, stále je jednoznačnou jednotkou na trhu domáca značka Lada. Okrem silného lokálpatriotizmu spĺňajú Lady všetky vyššie uvedené predpoklady pre úspech na domácom trhu. A aj keď modelová ponuka Lady nie je rozsiahla, zákazníci si dokážu vybrať medzi sedanom Vesta, kombi Vesta SW, crossoveom X-Ray, či off-roadom Niva Legend.

Kombi je praktickejšie ako sedan a vďaka... Foto: Avtovaz
Lada Vesta SW Cross kufor Kombi je praktickejšie ako sedan a vďaka tradičnému tvaru karosérie má lepšie jazdné vlastnosti a nižšie prevádzkové náklady ako populárne SUV či crossovery.

Ruská agentúra Avtostat sa rozhodla pozrieť bližšie na profil majiteľa modelu Vesta SW vrátane jeho derivátu Cross. Prečo sa zamerali práve na kombi od Lady? Ide totiž o najpredávanejšie kombi na ruskom trhu, a to musí mať svoj dôvod. Vo všeobecnosti platí, že kombi je praktickejšie ako sedan a vďaka tradičnému tvaru karosérie má lepšie jazdné vlastnosti a nižšie prevádzkové náklady ako populárne SUV či crossovery.

Lada Vesta Signature - 2016 Čítajte aj Lada Vesta Signature: Sedan pre ‘papalášov‘ skrachoval. Doplatil na ruskú náturu

Akí Rusi teda najčastejšie kupujú Ladu Vesta SW alebo SW Cross? V 80 % sú to muži s priemerným vekom 45 rokov a väčšinou sú ženatí. Len 17,1 % majiteľov kombi uviedlo, že je slobodných. Ide o jasný znak, že kombi výborne plní úlohu rodinného auta. Až 61,5 % majiteľov Vesty SW odpovedalo, že najradšej trávi čas s rodinou a deťmi.

Pokiaľ ide o ďalšie záľuby majiteľov kombi modelu značky Lada, patrí medzi ne relax v prírode (52,7 %), prechádzky na čerstvom vzduchu (41,9 %), internet a sociálne siete (39,2 %) a poľovníctvo a rybárstvo (33,1 %). Dá sa teda predpokladať, že Rusi sa s kombi neboja ani zísť z asfaltu a tráviť s ním voľný čas v prírode.

Lada Vesta - digitálny prístrojový panel Čítajte aj Aj Lada Vesta už môže mať digitálny kokpit. Ale nie od AutoVazu

Ide pritom o v skutku tradičné a hlavne cenovo dostupné auto. Pod kapotou má 1,6-litrový benzínový štvorvalec s výkonom 78 kW (106 k), ktorý spolupracuje s päťstupňovou manuálnou prevodovkou. V prípade spárovania s päťstupňovou automatickou prevodovkou, výkon motora stúpne na 83 kW (113 k). Jeho základná cena je 855 900 rubľov, čo je v prepočte približne 9 880 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #kombi #Lada Vesta SW #Lada Vesta SW Cross #Avtostat
Články podľa značiek