Oslavujte Muska, problémy zahovorte, radí manuál!

Pod Las Vegas mal Elon Musk vybudovať projekt revolučnej dopravy budúcnosti. Je z neho však len torzo. Uniknutý dokument radí vodičom tohto dopravného "zázraku", ako majú odpovedať na nepríjemné otázky pasažierov.

06.08.2021 16:00
debata (1)
V Loope napokon nie sú žiadne technologické... Foto: The Boring Company
loop2 V Loope napokon nie sú žiadne technologické vymoženosti, autá nevyužívajú špeciálne koľaje, jazdia po normálnom betóne.

Jedným z vizionárskych projektov Elona Muska bola sústava tunelov pod mestom, ktorá by suplovala a zefektívnila povrchovú dopravu. V tuneloch mali jazdiť obrovskou rýchlosťou futuristické elektrické hi-tech stroje a autonómne kaspule.

Tento systém „revolučnej podzemnej dopravy“ bol nedávno spustený v Las Vegas. K revolučnosti a unikátnosti má však napokon veľmi ďaleko. Z futuristického projektu „dopravy budúcnosti“ napokon zostala úplná nuda – dva malé a úzke tunely v celkovej dĺžke 2,7 kilometra pod miestnym výstaviskom. Postavila ich Muskova spoločnost The Boring Company (TBC).

Z projektu "dopravy... Foto: The Boring Company
loop4 Z projektu "dopravy budúcnosti" zostala napokon takáto trojkilometrová "slučka".

Miesto futuristických strojov nimi jazdia štandardné Tesly, spolu ich je 62. Inak povedané – pod zámienkou „atrakcie“ si vytvoril Musk iba PR program pre Teslu, kde sa záujemcovia môžu dve minútky previezť tunelmi, ktorých jedinou zvláštnosťou je dúhové LED podsvietenie, maskujúce, že v nich inak nič zaujímavého nie je.

Len pre zaujímavosť: vízia z roku 2018 vyzerala takto, v realite z nej však neplatí takmer nič, ani dizajnovo, ani technologicky:

A aby projekt nevyznel úplne ako potemkinovská dedina, šoféri jazdiaci v Teslách po „Loope“ (samozrejme, ten sa bude podľa Muska zväčšovať) dostali návod, ako odpovedať na rôzne otázky návštevníkov. Ide o interný dokument Muskovej spoločnosti TBC, ktorý však získal server TechCrunch.

Šoféri sa v ňom hneď na úvod dozvedia, že "…vašim cieľom je poskytnúť cestujúcim bezpečnú a nie zábavnú jazdu. Konverzáciu obmedzte na minimum, aby ste sa mohli sústrediť na jazdu. “ Ak sa cestujúci opýtajú vodiča, ako dlho je v spoločnosti zamestnaný, má odpovedať: „Dosť dlho, aby som tieto tunely celkom dobre poznal!“

V dokumente sa ďalej píše, že „pasažieri sa nebudú cítiť bezpečne, ak si myslia, že jazdíte iba týždeň (aj keď to môže znamenať stovky jázd). Preto nehovorte, ako dlho ste u nás zamestnaní, ale namiesto toho nájdite spôsob, ako sa vyhnúť otázke alebo zmeniť tému,” radí im dokument. Na akékoľvek otázky, týkajúce sa počtu nehôd v tuneloch, ich ceny a počtu zamestnancov TBC majú vodiči „poskytnúť nekonkrétne všeobecné odpovede“.

Z veľkolepého projektu "dopravy... Foto: The Boring Company
loop01 Z veľkolepého projektu "dopravy budúcnosti" sú nakoniec dva úzke tunely s dĺžkou menej ako tri kilometre.

V radách vodičom je popísané aj to, ako majú odpovedať na otázky, týkajúce sa zakladateľa spoločností Tesla aj TBC, Elona Muska. „Buďte čo najstručnejší a urobte všetko pre to, aby ste takúto konverzáciu ukončili. Ak cestujúci budú naďalej vnucovať tému, zdvorilo im povedzte im, že túto vec nemôžete komentovať a pokúste sa zmeniť tému.Ak však pasažier nalieha a pýta sa napríklad aký je Elon Musk, dokument radí vodičom: „…mali by ste odpovedať: Je skvelý (motivujúci) a podobne.“

Ak príde otázka, či šofér pre neho rád pracuje, má prísť ďalšia oslavná odpoveď: Áno, je to skvelý líder! Motivuje nás k tomu, aby sme aj my odvádzali skvelo svoju prácu.“ Ak sa budú pasažieri pýtať na niektoré kontroverzné tweety Elona Muska, nemajú sa do diskusie vôbec zapojiť, treba odpovedať v štýle: „Elon je verejná osobnosť s vlastnými názormi, my sme tu preto, aby sme vám poskytli neopakovateľný zážitok z novej formy dopravy.“

Elon Musk Čítajte viac Tesla končí s bitcoinmi. Vraj kvôli životnému prostrediu

A pokiaľ by si niekto dokonca dovolil poznámku, že čítal o Muskovi niečo negatívne, tak treba odpovedať: “Tento článok som nečítal, nič o tom neviem.“ Zaujímavé je, že v dokumente je vyslovene uvedené – s dôrazom na kontrolu každého automobilu, jazdiaceho v Loope, že Autopilot a všetky jeho súčasti musia byť v Loope deaktivované.Elon Musk je známy nielen ako technologický vizionár, ale aj ako skvelý manipulátor verejnej mienky. Dokázal to už neraz a dokazuje to opäť pri „záchrane“ projektu Loop.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Loop #The Boring Company
Články podľa značiek