Audi RS3: Ingolstadtský ‘rýchlik‘ má rekord na Nürburgringu. Ale s výhodou

Nové ostré Audi RS 3 zvládlo referenčný nemecký okruh Nürburgring v čase 7:40:748. Pripísalo si tak rekord v kompaktnej triede. Po dvoch rokoch ho ukradlo Renaultu Mégane RS Trophy-R. Malo však výhodu štvorkolky.

06.08.2021 14:00
debata
Audi RS 3 absolvovalo rekord na Nürburgringu už... Foto: Audi
Audi RS 3 - rekord na Nürburgringu 2021 Audi RS 3 absolvovalo rekord na Nürburgringu už koncom júna, teda ešte pred oficiálnym odhalením. Aj preto jazdilo s kamuflážou.

Len pred pár dňami ukázala automobilka z Ingolstadtu najvýkonnejšiu verziu Audi A3 – RS 3. Ide o skutočnú bombu. Tento kompakt s karosériou sedanu alebo hatchbacku je totiž vybavený preplňovaným 5-valcom 2,5 TFSI s výkonom 294 kW, krútiacim momentom 500 Nm a špecifickým pohonom oboch náprav Quattro so systémom RS Torque Splitter. Stovku zvláda za 3,8 sekundy a odblokovaný obmedzovač umožňuje zvýšiť tempo až na maximálnych 280 km/h. Nemožno sa čudovať, že jeho potenciál chcelo Audi predviesť na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring, kde automobilky odjakživa zápolia o rekord na kolo. Nejde o povinnú disciplínu, ale cenenú trofej s dosahom na predaj.

Tesla S P100D+ - pokazený rekord 2019 Čítajte viac Ako urobila Tesla reklamu Porsche Taycan? Na ‘ringu‘ zlyhala vo veľkom štýle

Oplatilo sa. Audi so svojou novinkou, ktorú pilotoval továrenský jazdec Audi Sport Frank Stippler, absolvovalo „zelené peklo“ s dĺžkou 20,832 km za 7:40:748 minúty. Ide tak o najlepší čas v kompaktnej triede, čo znamená o 4,64 sekundy lepší výsledok ako si zaknihoval v apríli 2019 Renault Mégane RS 275 Trophy-R. RS3 v tom čase však nebolo na severnej slučke nováčikom. Rekordu totiž predchádzali rozsiahle testy na Nürburgringu už počas vývoja. RS 3 tu najazdilo viac ako 8 000 kilometrov. S komplexným vyladením podvozka pomáhal opäť Frank Stippler. Cítiť sa tu teda musel ako doma.

Za volantom sedel jazdec divízie Audi Spot... Foto: Audi
Audi RS 3 - rekord na Nürburgringu 2021 Za volantom sedel jazdec divízie Audi Spot Frank Stippler. Ten sa zúčastňoval na vývoji RS3 už počas testov na Nürburgringu. Ešte pred rekordnou jazdou tu najazdilo viac ako 8 000 km.
Výsledok je nepochybne obdivuhodný, ale porovnávať sa s Renaultom RS Trophy-R je trochu nekorektné. Francúzska „limitka“ odľahčená o 130 kg síce nebola úplne sériovým autom, ale išlo o predokolku. Renault sa tak môže naďalej cítiť víťazom. Audi malo totiž nespornú výhodu práve v systéme Quattro a tiež neporovnateľnej výkonovej prevahe jeho päťvalca. Francúzsky šprintér si musel vystačiť s 221 kilowattmi, čo je až o 73 menej. Z tohto pohľadu už rekord nepôsobí tak bombasticky. Sympatické ale je, že na okruh vyrazila sériová verzia RS 3, ktorú si môže dopriať každý zákazník. Vrátane pneumatík Pirelli P Zero Trofeo R, ktoré sú štandardnou súčasťou zoznamu príplatkov.
Audi RS 3 - rekord na Nürburgringu 2021
Audi RS 3 - rekord na Nürburgringu 2021
+5Audi RS 3 - rekord na Nürburgringu 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #rekord #Renault #Nürburgring #Renault Mégane RS Trophy #Audi RS 3
Články podľa značiek