Veterány budú opäť súťažiť. Vidieť ich môžte v Bratislave

Až 121 veteránov vyrazí 12. augusta na súťaž s názvom "1 000 míľ československých". Širokej verejnosti sa predstavia autá vyrobené do roku 1939.

07.08.2021 18:00
debata (2)
VIDEO: Historické automobilové skvosty budú opäť pretekať.
Video

Štartovať sa bude v Prahe, rovnako ako po prvýkrát v roku 1933. Vodičov čakajú tri etapy, počas ktorých musia dodržať najmä plynulosť jazdy. Najväčšou nástrahou je však tankovanie. "Štandardnou poruchou každého veterána je to, že sa mu minie benzín. Pretekár si to však hneď neuvedomí, takže najprv rozoberie polovicu auta, a až potom zistí, že sa mu vlastne iba minul benzín,“ hovorí organizátor pretekov Šimon Hůlka. Zároveň dodal, že je úžasné sledovať, ako si vodiči medzi sebou pomáhajú. "Keď jedno auto zastaví, okamžite mu ostatní pomôžu s opravou,“ vysvetlil Hůlka. Súťažiacich však na úseku v Brne čaká aj praktická úloha. Tou je výmena sviečky na vlastnom aute.

VIDEO: Chybou každého veterána je to, že sa mu míňa benzín.
Video

Na Slovensko dorazia súťažné veterány na Hviezdoslavovo námestie v rovnaký deň, ako vyštartujú z Prahy, teda vo štvrtok 12. augusta okolo 16-tej hodiny. Na druhý deň budú musieť vodiči absolvovať jazdu do kopca na Pezinskej Babe.

Hůlka pochválil aj ochotu slovenských miest vyjsť v ústrety súťaži. "Dovolili nám prezentovať autá na Hviezdoslavovom námestí presne tak, ako to bolo aj v 30. rokoch minulého storočia,“ uviedol organizátor. Diváci sa môžu tešiť na automobily vyrobené v prvorepublikovom Československu. Chýbať nebudú značky ako Škoda, Tatra, Aero či Praga.

Celé podujatie má aj charitatívne zameranie. Záujemcovia si budú môcť vydražiť cenné predmety, ako napríklad hodinky Prim vyrobené špeciálne pre súťaž 1 000 míľ československých, ale aj šliapacie auto z limitovanej série Škoda MB 1 000.

VIDEO: Najväčšie osobné auto, ktoré kedy Škoda vyrobila: Pozrite si slávnu Škodu 860.
Video

Preteky sú známe najmä tým, že boli organizované pod záštitou prezidenta Tomáša G. Masaryka a Autoklubu Republiky Československej. V tom čase išlo o rýchlostné preteky cestovných automobilov na najdôležitejšej domácej diaľničnej trase Praha – Kolín – Německý Brod – Jihlava – Veľké Meziřičí – Břeclav a Bratislava. Trasa Praha – Bratislava sa jazdila dvakrát, čo bolo spolu takmer 1 600 kilometrov. Tohtoročná súťaž sa skončí 14. augusta pred Národným technickým múzeom v Prahe.

+3

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #veterány #1000 míľ československých
Články podľa značiek