Mazda opäť rozpútala vášne. Stačil k tomu jediný obrázok patentu

Mazda si dala na patentovom úrade vlani zaregistrovať nové riešenie zadnej nápravy. To však ostalo mimo pozornosti, pretože technický náčrt zaujal z celkom iného dôvodu.

11.08.2021 12:00
debata (2)
Patentový nákres zachycuje nielen novú... Foto: Mazda
Mazda - patent zadnej nápravy Patentový nákres zachycuje nielen novú konštrukciu zadnej nápravy, ale prekvapujúco aj tvar čistokrvného športového kupé. Je to nová Mazda RX-8?

Mazda sa nedávno zviditeľnila novou konštrukciou zadnej nápravy, ktorú si zaregistrovala na japonskom patentovom úrade. Veľmi to neprekvapuje, pretože pripravuje celkom novú platformu pre modely s pozdĺžne uloženými motormi a zadným náhonom. A k tomu vyvíja v dnešných časoch raritný radový 6-valec. Ako prvá by sa na novej prémiovej platforme mala predstaviť ďalšia generácia Mazdy 6. Patentový nákres však zaujal priaznivcov Mazdy z celkom iného dôvodu ako vyspelou kinematikou zavesenia zadných kolies. Technické riešenie je totiž „zabalené“ do karosérie s vyslovene športovým strihom. Aby sme boli presní, zobrazuje dvojdverové kupé.

Mazda - divízia R Čítajte viac Chystá Mazda ostrú divíziu R? Nové logo to naznačuje

Odtiaľ už nebolo ďaleko k špekuláciám, že Mazda plánuje comeback legendárnych kupé RX-7 či RX8. Výroba toho novšieho sa totiž skončila kvôli vysokým emisiám Wankelovho motora už v roku 2012 a to bez nástupcu. Odvtedy rýdzo športový model v portfóliu Mazdy chýba, teda ak neberieme do úvahy roadster MX-5. Návrat nemusí byť vylúčený. Na platforme so zadným náhonom a 6-valcom by nebol problém vyvinúť nové kupé, i keď je takmer isté, že Wankel sa už pod kapotu nevráti. Lenže také jednoduché to byť nemusí, pretože koronakríza donútila automobilky k ráznym škrtom, a tak investíciám do vývoja športových modelov vietor do plachiet nefúka.

CR-Cars-Crop-border-tax-would-raise-american-cars-prices-too-say-makers-01-17 Čítajte viac Consumer Reports 2021: Podľa motoristov je najlepšia Mazda

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda RX-8 #Mazda RX-7
Články podľa značiek