Chevrolet Corvette šokuje kontrolkou žeravenia. Bude snáď tankovať naftu?

Mohla by americká športová legenda dostať dieselový motor? Tieto špekulácie odštartoval nenápadný symbol na jej prístrojovom paneli.

13.08.2021 12:00
debata
Kontrolka žeravenia na prístrojovej doske... Foto: Chevrolet
Kontrolka - žeravenie motora Kontrolka žeravenia na prístrojovej doske kultového amerického superšportu je naozaj kuriózna. Na druhej strane demonštruje recept na nízku cenu. (ilustračná snímka)

Nová generácia Chevroletu Corvette C8, predstavená v roku 2019, nadchla motoristický svet. Po prvýkrát v histórii má totiž koncepciu s motorom umiestneným pred zadnou nápravou. Jej mohutný 8-valec produkuje 365 kW, takže stovku zvláda približne za tri sekundy. A to za zlomok ceny, ktorú zaplatia zákazníci za Ferrari, Lamborghini či Lotusy s podobnou architektúrou. Ani sa nemožno čudovať, že s odbytom nemá najmenšie problémy. Teraz sa ale na sociálnych sieťach začalo o Corvette hovoriť z celkom iného dôvodu. Takého, ktorý by ste určite nečakali.

JATO Dynamics - emisie 2019 Čítajte viac Hovorkyňa konferencie o ‘klíme‘ má najradšej svoj starý diesel!

Ktosi totiž na prístrojovom paneli objavil „kontrolku“ žeravenia. Ak sa len trošku vyznáte v autách či motoroch, tak viete, že sa používa výlučne vo vozidlách s naftovým motorom. Symbolizuje činnosť systému, ktorý pomáha so štartovaním studeného dieslu tým, že žeraviaca sviečka zvýši teplotu vzduchu vo valci za pár sekúnd na približne 800 stupňov Celzia. Potom už nemá naftový motor problém dosiahnuť po kompresii dostatočnú teplotu pre vznietenie vstreknutej nafty. Čo ale robí takýto symbol v benzínovom superšporte? Vyvíja snáď General Motors naftovú Corvette?

Chevrolet Corvette C8 Stingray - 2020
Chevrolet Corvette C8 Stingray - 2020
+23Chevrolet Corvette C8 Stingray - 2020

Nie, tak to nie je. Na prístrojovom paneli sa síce symbol žeravenia, pripomínajúci malú špirálku, ale dôvodom nie je nič iné ako rozsiahla unifikácia komponentov naprieč koncernom GM. Cheverolet jednoducho použil časť „kokpitu“, ktorú využívajú aj jeho pikapy s naftovými motormi. V Corvette sa tak ocitla bez akejkoľvek funkcie. Napokon, tento symbol ani nesvieti, pretože nie je potrebný a nemá žiadnu diódu. Ak sa však na „prístrojovku“ pozorne pozriete, najmä v ostrom svetle, symbol špirálky nájdete. K špekuláciám sa dokonca vyjadrila samotná automobilka.

Toyota - motor D4-D Čítajte viac Toyota vraj vyvíja nový diesel! Je to možné?

„Oceňujeme kreativitu našich priaznivcov, ale daný symbol je len súčasťou štandardizovaných procesov. Žiadnym spôsobom neodkazuje na akékoľvek plány použiť v Corvette vznetový motor, naopak, máme v pláne v budúcnosti tento piktogram z Corvette odstrániť,“ povedal hovorca automobilky. Kontrolka žeravenia v americkom superšporte je síce kuriózna, ale na druhej strane umožňuje takéto zdieľanie komponentov znížiť výrobné náklady aj cenu. A tu sa Corvette vo svete superšportov nik nevyrovná. Posúďte sami. Priemerná cena sa pohybuje na 86 785 dolároch, čo je približne 74 000 eur. Skoste si „vygoogliť“ cenovky Ferrari či Lamborghini.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Corvette #Chevrolet #Chevrolet Corvette #naftové motory
Články podľa značiek