Tisíc míľ československých: Bratislava sa poklonila veteránom

Čo auto, to poklad. A vysoký vek. Do Bratislavy prišlo vo štvrtok podvečer 117 áut vyrobených pred rokom 1939. Ráno vyrazili v rámci súťaže "1 000 míľ československých" z Prahy, pred Bratislavou ich zdržala zápcha.

13.08.2021 20:00
debata
Bugatti je poctou pre každé veteránske... Foto: Barbora Hrušovská
1000 míľ československých - Bratislava 2021 Bugatti je poctou pre každé veteránske podujatie. Nechýbalo ani v Bratislave.

Do cieľa na bratislavskom Hviezdoslovavovom námestí prišlo aj autíčko, v ktorom sa viezli dvaja ministri dopravy. Český Karel Havlíček a slovenský Andrej Doležal. Na pretekoch, ktoré chcú ukázať československú automobilovú históriu, súťažilo 39 manželských párov. Niektoré sa dali dokopy práve počas tohto preteku, predvlani zaznamenali dokonca aj žiadosť o ruku.

VIDEO: 1 000 míľ československých: Do Bratislavy dorazili veterány.
Video

Aj tento rok sa štartovalo v Prahe, rovnako ako po prvýkrát v roku 1933. Súťažilo sa v šiestich kategóriách podľa objemu motora. Vodiči zdolali tri etapy, počas ktorých museli dodržať najmä plynulosť jazdy. „Štandardným problémom každého veterána je to, že sa mu minie benzín. Pretekár si to však hneď neuvedomí, takže najprv rozoberie polovicu auta, a až potom zistí, že má prázdnu nádrž,“ hovorí s úsmevom organizátor pretekov Šimon Hůlka.

1000 míľ československých - Bratislava 2021
1000 míľ československých - Bratislava 2021
+41000 míľ československých - Bratislava 2021

V piatok historické autíčka čakala jazda do kopca na Pezinskej Babe. Dobrá správa je, že Baba vydržala, rovnako ako aj veterány. Preteky sú známe najmä tým, že sa uskutočňovali pod záštitou prezidenta Tomáša G. Masaryka a organizátora Autoklubu Republiky Československej. V tom čase šlo o rýchlostné preteky cestovných automobilov na vtedy najdôležitejšej domácej diaľkovej trase Praha – Kolín – Německý Brod – Jihlava – Veľké Meziřičí – Břeclav a Bratislava.

Pretekári ju absolvovali v tom čase dvakrát, čo bolo spolu takmer 1 600 kilometrov, teda približne 1 000 míľ. Tohtoročné zápolenie vyvrcholí 14. augusta pred Národným technickým múzeom v Prahe. Tento rok je s akciou po prvýkrát spojená aj súťaž pre škôlkarov s názvom „100 metrov Bratislavských“. Tá sa uskutočnila v piatok 13. augusta podvečer. V sobotu sa podobne súťažilo aj v Prahe.

VIDEO: 100 metrov Bratislavských: Škôlkari súťažili na šliapacích autíčkach.
Video
1937 Bugatti Type 57S Atalante Čítajte viac Ide o milióny: Toto je 10 najdrahších aukcií veteránov v roku 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veterány #1000 míľ československých
Články podľa značiek