‘Horiace‘ elektromobily budú stáť General Motors takmer dve miliardy

V dvoch zvolávacích akciách musí do servisov vyše 140 tisíc elektrických Boltov. Problémom sú batérie od LG Chem.

23.08.2021 10:00
debata (27)
Takto končia Bolty kvôli vadným batériám od LG... Foto: Youtube
Chevrolet Bolt - požiar Takto končia Bolty kvôli vadným batériám od LG Chem.

V zámorí sa už dlhší čas potýkajú s problémom, ktorý sa týka elektromobilu s ambíciami „nabúrať“ neotrasiteľné postavenie Tesly na tamojšom trhu. Je ním elektrický Chevrolet Bolt. Ten sa síce na trhu uchytil naozaj dobre, no aktuálne sa z neho pre automobilku General Motors stala nočná mora, spôsobujúca obrovské straty.

Začal totiž horieť – a to tak, že americká Národná agentúra pre bezpečnosť diaľničnej premávky oficiálne kontaktovala majiteľov Boltov s upozornením, aby svoje autá neparkovali v podzemných garážach, v parkovacích domoch a dokonca ani vo vlastných garážach. Zároveň im odporučila, aby svoje autá nenechávali nabíjať v nabíjačkách celú noc bez dozoru ani v prípade, ak majú vonku umiestnený wall-box.

Problém je v batériách. Mimochodom, ide opäť o batérie od LG Chem, ktoré spôsobujú aj požiare niektorých elektromobilov automobiliek Hyundai a Kia, najmä Kony Electric. Aj v ich prípade ide o miliardové straty.

Americká automobilka General Motors aktuálne rozšírila zvolávaciu akciu na Bolt Bolt na kontrolu pre vyššie uvedené riziko požiaru batérií. To zvýši jej náklady na opravu týchto vozidiel zhruba o 1 miliardu dolárov. Pôvodne GM zvolával vyše 50-tisíc Boltov vyrobených od júla 2017 až do septembra 2019. Najnovšie zvoláva do servisov aj vozidlá Bolt vyrobené od roku 2019 prakticky až do súčasnosti.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac Chevrolet Bolt stál GM už 0,8 miliardy dolárov. A stále horí

Zvolávanie sa bude týkať dvoch výrobných chýb, ktoré sa môžu vyskytnúť v batériách a za „výnimočných okolností“ môžu spôsobiť požiar, uviedol koncern v tlačovej správe. Najnovšie opatrenia zvýšia náklady GM, ktoré už pri predchádzajúcom zvolávaním modelov Bolt dosiahli 812 miliónov dolárov. Tie sa tak blížia hranici dvoch miliárd dolárov. Koncern GM uviedol, že bude požadovať náhradu škody od dodávateľa batérií LG. Podobný krok avizoval aj Hyundai/Kia.

Najnovšie zvolávanie sa týka približne 73 000 automobilov predaných v USA a Kanade. Spolu s júlovou „zvolávačkou“ tak musí do servisov vyše 140 tisíc Boltov. Vo väčšine prípadov budú batérie kompletne menené.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Chevrolet Bolt #požiar elektromobilu #LG Chem #vadné batérie
Články podľa značiek