Continental bude vyrábať pneumatiky z recyklovaných PET fliaš

Bežná pneumatika pre osobné auto obsahuje cca 400 gramov polyesterových vlákien. V budúcnosti sa tak môže pri výrobe pneumatík na jedno vozidlo použiť viac ako 60 recyklovaných PET fliaš.

23.08.2021 18:00
pneumatika Continental Foto:
Pneumatiky "z PET fliaš" prídu na trh už v budúcom roku.
debata

Continental bude od roku 2022 používať opätovne spracovaný polyester získaný z recyklovaných plastových fliaš vo výrobe pneumatík. Nové, trvalo udržateľné polyesterové vlákno sa získa z polyetylénte­reftalátových (PET) fliaš mechanickým spracovaním a použije sa pri výrobe kostry pneumatiky. Môže tak úplne nahradiť tradičný polyester.

Laboratórne testy, ako samotného materiálu, tak testy pneumatík spoločnosti Continental, ukázali, že vlákna zo sekundárnych surovín majú rovnako dobré vlastnosti ako doteraz používané vlákna. Majú rovnakú kvalitu ako nový PET, sú rovnako stabilné a obzvlášť vhodné na výrobu pneumatík kvôli ich pevnosti v ťahu, odolnosti a tepelnej stálosti.

Winter Contact, Taraxagum Logo Čítajte viac Toto nie je hoax! Continental chce vyrábať pneumatiky z púpavy

Bežný PET sa už dlho používa ako materiál na výrobu pneumatík, pretože si zachováva svoj tvar aj pri vysokej záťaži a teplotách, a tak zaisťuje bezpečnosť aj pri veľmi vysokých jazdných rýchlostiach. Použitie recyklovaného PET šetrí cenné zdroje používané pri výrobe pneumatík: bežná pneumatika pre osobné auto v súčasnosti obsahuje približne 400 gramov polyesterových vlákien. To znamená, že v budúcnosti sa môže pri výrobe pneumatík na jedno vozidlo použiť viac ako 60 recyklovaných PET fliaš.

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #Continental #PET flaše #výroba pneumatík
Články podľa značiek