Česi budú vyrábať pre Rolls-Royce. Hádajte čo

Svetoznáme české sklo neuniklo pozornosti ani aristokratickej britskej automobilke. Skláreň v Květnej tak získala prestížnu zákazku na vybavenie interiérov vozidiel Rolls-Royce.

24.08.2021 14:00
debata (1)
České sklo z Květnej sa po 17 ročnej prestávke... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce - poháre České sklo z Květnej sa po 17 ročnej prestávke opäť vracia do vozidiel Rolls-Royce. Skláreň dodá pre prestížne britské vozidlá fľaše na bourbon či poháre na šampanské.

Skláreň v Květnej dodá automobilke Rolls-Royce súpravy skladajúce sa z fľaše a pohárov na bourbon a tiež pohárov na šampanské. Zákazka v hodnote stoviek tisíc korún bude platiť pre celý tento rok. Mesačne firma expeduje zhruba sto súprav, povedal jej riaditeľ Marek Mikláš. "Je to pre nás pocta. Inak pre automobilky robíme veľa, vyrábame pre Volkswagen, pre Mercedes-Benz, pre Bugatti. Ale Rolls-Royce je pre nás vždycky srdcová záležitosť. Vybavujeme ich interiéry áut. Takže keď si niekto kúpi v Čechách Rolls-Royce, tak bude mať v aute české sklo,“ uviedol Mikláš.

Naposledy podľa neho skláreň dodávala pre Rolls-Royce nápojové sklo pred 17 rokmi. Ručne vyrábané poháre z Květnej sa objavia aj na tohtoročnej svetovej výstave Expo, ktorá by sa mala v Dubaji začať 1. októbra. „Vybavujeme teraz reštauráciu v českom pavilóne, takže kto pôjde na výstavu Expo, bude určite piť z nášho skla,“ povedal Mikláš. Sklo podnik dodáva na trh pod značkou Květná 1794. Skláreň pred časom spustila e-shopy v Českej republike a na Slovensku, tento týždeň uvedie do prevádzky internetové predaje pre Rakúsko a Nemecko.

Rolls-Royce Ghost (2021) Čítajte viac Rolls-Royce Ghost: Kráľ purizmu sa predviedol v Bratislave

„E-shopy a pridružené reklama sú pre skláreň úplne kľúčové, pretože zoznamujú širokú verejnosť so skutočnosťou, že sa tu v Čechách a na Morave vyrába pekné a originálne sklo. Prináša to aj pridružené kontakty do obchodnej sféry, dokonca nám to pomáha nájsť zaujímavých partnerov v zahraničí. Vďaka reklame na e-shopoch sme získali dôležitého zákazníka zo Singapuru, ktorý zháňal stredoeurópske sklo,“ povedal ČTK majiteľ sklárne Lubor Cerva. Priamy predaj koncovým zákazníkom podľa neho umožní eliminovať služby obchodných sprostredkovateľov.

Rolls-Royce Boat Tail - 2021 Čítajte viac Rolls-Royce Boat Tail: Táto ‘jachta‘ je najdrahším autom planéty

„Cesta priameho predaja je trendom poslednej doby nielen u nás, ale aj vo svetových firmách. Stanovili sme si náš pevný sortiment a nerobíme veci takzvane zákazkovo, nerobíme iný dizajn, ktorý nie je náš. Máme pevný produkt s pevnou cenou a de facto nútime obchodníkov, aby akceptovali to, čo my ponúkame,“ doplnil Cerva. Skláreň v Květnej, ktorá je časťou obce Strání, vyváža svoje výrobky do viac ako 50 krajín. Na export ide podľa Mikláša zhruba 90, v niektorých mesiacoch aj 95 percent výrobkov.

Podstatná časť produkcie smeruje do Rakúska a Nemecka. Sklo z moravsko-slovenského pomedzia je však dostupné vo väčšine európskych krajín, ale napríklad aj v USA. Skláreň v Květnej založil na konci 18. storočia knieža Alois z Lichtenštejna. Za dobu svojej existencie vystriedala viacero majiteľov. V čase najväčšieho rozkvetu v nej pracovalo 550 ľudí, teraz má 85 zamestnancov. „Snažíme sa však naberať ďalších sklárov,“ doplnil Mikláš. Od roku 2018 je vlastníkom sklárne spoločnosť Cerva Bohemia.

Rolls-Royce - 102EX Electric Concept - 2011 Čítajte viac Rolls-Royce pracuje na elektromobile. Je to potvrdené

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #sklo #poháre #krištáľ #Květná 1794
Články podľa značiek