Mini Strip: Takto vyzerá sen všetkých eko-recyklátorov

Mini Strip nemá farbu, palubná doska a obloženie je z recyklovaného korku a volant má namiesto poťahu bicyklovú omotávku. Maska chladiča a panoramatická strecha sú z recyklovaného plexiskla. Tak si predstavuje ekologické auto dizajnér Paul Smith.

02.09.2021 10:00
debata
Dizajnér Paul Smith odstránil z Mini prakticky... Foto: Mini
Mini Strip (2021) Dizajnér Paul Smith odstránil z Mini prakticky všetko, čo nie je nevyhnutné a na zvyšok použil recyklované a ekologické materiály.

Koncept Mini Strip vznikol vďaka spolupráci značky Mini so známym dizajnérom Paulom Smithom. Ten si zakladá na jednoduchosti a obnoviteľnosti, pričom sa riadi dvomi zásadami: menej je niekedy viac a forma nasleduje funkciu. A tie použil aj pri tvorbe konceptu Strip, vychádzajúceho z modelu Mini Cooper SE.

Postupoval naozaj extrémne a výsledkom je auto, ktoré si plným právom zaslúži prívlastok „minimalistické“. Ako prvú vec z neho odstránil prakticky všetko, čo nie je dôležité a zredukoval počet kontroliek a ovládačov.

Mini Strip (2021)
Mini Strip (2021)
+5Mini Strip (2021)

Len pre zaujímavosť – volant nemá poťah, namiesto neho je použitá rovnaká omotávka, aká sa používa na riadidlá bicyklov, časť palubnej dosky, vrchná časť obloženia a slnečné clony sú z recyklovaného korku, zvyšok bočného obloženia je odstránený a tieto miesta sú natreté kontrastnou farbou. Na niektorých miestach je priznané vedenie káblov a ďalšia elektronika. Stred volantu je zo sieťoviny, pod ním vidno airbag. Madlá kľučiek sú z horolezecké­ho lana.

Chýba kompletný infotainment, nahradený je integráciou smartfónu. Dáta z neho sa zobrazujú v okrúhlom stredovom paneli, ktorý je pre mini už desiatky rokov typický.

Časti karosérie sú vytlačené na 3D tlačiarni s použitím recyklovaného plastu, maska chladiča, kryty kolies a panoramatická strecha sú zas z recyklovaného plexiskla. A to najzaujímavejšie nakoniec – auto nemá žiadnu metalízu, dokonca ani žiadny farebný nástrek – má iba bezfarebný ekologický priehľadný lak ako základnú ochranu.

Samozrejme, koncept Strip posúva koncept udržateľnosti a využitia ekologických a recyklovaných materiálov do extrému, no niektoré prvky z neho Mini určite použije aj v budúcich modeloch. Značka berie totiž ekológiu vážne a zaviazala sa napríklad, že vo svojich autách už nebude nikde využívať prírodnú kožu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #udržateľnosť #automobilový koncept #Mini Strip #Paul Smith
Články podľa značiek