Ťahače jazdiace na ‘whisky‘? Kde inde, ako v spoločnosti Glenfiddich!

Známa škótska paliareň využíva experimentálne palivo ULCF, získané pri výrobe whisky. Zatiaľ v troch ťahačoch Iveco.

30.08.2021 12:00
Glenfiddich bioplyn Foto:
Paliareň Glenfiddich má tri ťahače Iveco, využívajúce palivo z odpadu, vznikajúceho pri výrobe whisky. Ich počet sa bude rozširovať.
debata (1)

Predstava, že tri ťahače spaľujú hektolitre kvalitnej whisky, ktorou je škótska pálenica preslávená po celom svete, je pre mnohých len veľmi ťažko stráviteľná. Našťastie nie je ani celkom presná.

Pravdou je, že škótska spoločnosť začala v ťahačoch využívať špeciálne ekologické palivo ULCF (Ultra-Low Carbon Fuel), vďaka ktorému klesnú emisie CO2 až o 90 percent a skleníkových plynov až o 99 percent v porovnaní s fosílnymi palivami,

V skutočnosti ide o bioplyn, vznikajúci ako odpadný produkt pri výrobe whisky, konkrétne pri destilácii. Rozomletý slad sa vďaka pôsobeniu baktérií pri procese nazývanom anaeróbna digescia ďalej rozkladá a produtom tohto rozkladu je práve ULCF.

Paliareň Glenfiddich má ťahače, využívajúce...
Paliareň Glenfiddich má ťahače, využívajúce...
+2Paliareň Glenfiddich má ťahače, využívajúce...

Každý z troch experimentálnych ťahačov Iveco používaných v spoločnosti Glenfiddich, pôvodne jazdiacich na skvapalnený zemný plyn, tak vyprodukuje o 250 ton emisií CO2 ročne menej pri najazdení približne 160 tisíc kilometrov. Reálny dojazd na nádrž sa pohybuje mierne pod hranicou 500 kilometrov.

Spoločnosť na svoje palivo už postavila aj špeciálne čerpacie stanice a plánuje ho postupne využívať v celej flotile svojich kamiónov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biopalivo #bioplyn #Iveco #whisky #ťahač #emisie CO2 #Glenfiddich
Články podľa značiek