Šok: Škoda ‘odpískala‘ novú Fabiu Combi! Väz jej zlomil výfuk

Škoda sa postarala o poriadne prekvapenie. Takmer zo dňa na deň zastavila vývoj novej generácie Fabie Combi. Musí uvoľniť miesto elektromobilom. Časy, keď automobilky vyrábali autá, ktoré chceme je zdá sa preč. Vyrába sa to, čo vyhovuje emisným normám.

24.08.2021 16:15
debata (36)
Fabia Combi štvrtej generácie mala byť unikátom... Foto: Theo Chin
Škoda Fabia Combi - ilustracia 2021 Fabia Combi štvrtej generácie mala byť unikátom v nižšej triede. Na poslednú chvíľu od nej však Škoda dala ruky preč.

Osud štvrtej generácie Fabie Combi bol od počiatku „nahnutý“. Veď kombi verzie modelov nižšej triedy sú dnes úplne mimo hry. Minulosťou je Seat Ibiza ST, VW Polo Variant, Peugeot 208 SW aj Renault Clio Grandtour. Nahradili ich populárnejšie malé SUV. Škoda praktickejší karosársky variant v súvislosti s novou Fabiou tiež najprv vôbec nespomínala. Až neskôr sa objavili správy, že za novým hatchbackom bude meškať približne dva roky a že dovtedy ostane ne linkách súčasná generácia. Nakoniec tento scenár počas premiéry Fabie štvrtej generácie potvrdil sám šéf automobilka Thomas Schäfer s tým, že Fabia Combi je vo vývoji a na trh sa chystá v roku 2023.

Nakoniec je ale všetko inak. Škoda Fabia Combi nebude. Vypláva to z listu zamestnancom, ktorý cituje agentúra ČTK. Dôvod prekvapí, pretože nejde o otázku dopytu. Nezáujmu zo strany zákazníkov by sa posledné malé kombi Európy iste báť nemuselo. Vietor fúka z inej strany. „Extrémne prísna emisná norma Euro 7 ďalej dramaticky zrýchľuje transformačný proces smerom k elektromobilite. Potrebujeme preto nielen viac elektromobilov, ale musíme sa tiež rýchlejšie, než sa plánovalo, rozlúčiť s niektorými produktmi so spaľovacím motorom, "uviedla Škoda Auto v liste zamestnancom. "Spoločne sme sa preto rozhodli, že budeme dôsledne investovať do budúcnosti a že sa včas rozlúčime s modelmi so spaľovacím motorom, ako je Škoda Fabia Combi,“ doplňuje vedenie automobilky v liste.

Emisná politika má tak ďalšiu obeť. Zákazníci túžiaci po kombi so spaľovacím motorom budú musieť v budúcnosti siahnuť po väčšej ale aj výrazne drahšej Octavii Combi, alebo dať prednosť aspoň Škode Scala či z nej odvodenému SUV Kamiq. Cenovo dostupné kombi z trhu jednoducho zmizne. Výroba súčasnej generácie síce ešte pobeží, ale len do konca budúceho roka. Ako vieme, emisné škrty, ktoré si vyžadujú obrovské investície do vývoja elektromobilov, sa však nedotknú len Fabie Combi. Ako vieme, Škoda plánuje tiež zoškrtať ponuku, najmä znížiť počet verzií a výbav. Fabia Combi by do týchto šetriacich plánov asi príliš nezapadla. Vyžadovala by si totiž vyvinúť predĺženú platformu MQB A0, ktorú by využívala ako jediná v koncerne. To ale predsa automobilka vedela už dávno, takže náhla zmena kurzu je naozaj šokom.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia Combi
Články podľa značiek