Kia Sportage: Toto sú prvé skice európskej verzie zo Žiliny. Bude fakt iná!

Máte pocit, že už poznáte piatu generáciu Kie Sportage? Nie je to celkom tak. Po prvý raz v histórii bude totiž európska verzia odlišná od tej ázijskej. A nepôjde len o retuše. Vyrábať sa bude v Žiline.

25.08.2021 18:00
debata (8)
Európska verzia Kie Sportage bude podstatne... Foto: Kia
Kia Sportage EÚ - 2022 Európska verzia Kie Sportage bude podstatne dynamickejšia. Z ázijskej verzie síce prevezme bumerangové denné svetlá, ale dostane nový nárazník aj masku. Samozrejmosťou je nové logo.

Kia predstavila piatu generáciu SUV Sportage začiatkom júna. A tú pre Indiu už vlani v novembri. Ani jedna z nich však nezamieri do Európy. Po prvý raz v histórii totiž Kia ponúkne pre starý kontinent špecifickú verziu. To napokon ani netajila, no mnohí sa domnievali, že európsky Sportage bude len jemne upraveným derivátom piatej generácie. Nakoniec však prichádza veľké prekvapenie. Prvé zverejnené skice naznačujú, že Sportage pre európskych zákazníkov bude úplne autonómny. Z hľadiska dizajnu aj rozmerov. Ak sa vám teda kórejský Sportage s jeho expresívnymi linkami príliš nepozdával, je tu šanca na reparát.

Kia Ceed - facelift 2021 Čítajte viac Kia Ceed: Toto je viac ako facelift. Auto zo Žiliny má aj nový motor

Kia uvádza, že európska verzia bude disponovať kompaktnejším a „dobrodružnejším“ profilom, hoci ostane verná dizajnovému jazyku "jednota protikladov“. Má ísť o najdynamickejšie a najštýlovejšie SUV vo svojom segmente. Ako vidieť zo skíc, európsky Sportage dostane odlišnú prednú masku aj nárazník. Bumerangové denné LED svetlá mu však ostanú. Z profilu zmizne tretie bočné okno, ktoré nahradí temperamentne navrhnutý stĺpik. Celá zadná časť bude kompaktnejšia. Navyše je tu premiérová čierna strecha, ktorá ešte viac zvýrazní ostré línie profilu. Tešiť sa môžeme aj športovú verziu GT Line. Rozmery by mali byť blízke Hyundaiu Tucson. To znamená, že v porovnaní s ázijskou verziou bude tá európska kratšia asi o 160 mm. Celkový dĺžka sa bude pohybovať na hranici 4,5 metra.

Zdá sa, že európsky Sportage bude o čosi... Foto: Kia
Kia Sportage EÚ - 2022 Zdá sa, že európsky Sportage bude o čosi kompaktnejší. Vzadu zmizlo tretie bočné okno, ktoré nahradil ostro tvarovaný stĺpik. Premiéru má aj kontrastná čierna strecha.

Viac o Sportage Kia zatiaľ neprezradila. V každom prípade bude stáť na novej platforme N3 a s kórejskou verziou bude mať spoločnú techniku. Vychádzať môžeme aj zo sesterského Hyundaiu Tucson. Pod kapotou tak očakávame elektrifikované mild-hybridné ústrojenstvo so 48V štartérom-generátorom v kombinácii so 4-valcami 1,6 T-GDi (110, 132 kW) či naftovým 1,6 CRDi (100 kW). V portfóliu budú nepochybne 7-stupňové dvojspojkové prevodovky aj manuálne prevodovky i-MT s automatickou spojkou, ktorá umožňuje plachtenie so zaradeným prevodovým stupňom.

Kia Sportage - 2021 Čítajte viac Kia Sportage: Nové auto zo Žiliny je odhalené. Dizajnom šokuje O štvorkolke HTRAC netreba pochybovať. Rovnako ako o full-hybride so 44 kW elektromotorom a plug-in hybride s celkovým výkonom až 195 kW. V kabíne by sa mal objaviť inovatívny zakrivený displej z elektrickej Kie EV6. Kia tiež sľubuje najnovšie asistenčné systémy podpory vodiča. Viac sa o novinke dozvieme už za pár dní. Svetová virtuálna premiéra je totiž naplánovaná na 1. septembra. Verejnosti sa predstaví namníchovskom salóne mobility, ktorý otvára brány 7. septembra. Ako inak, výrobu opäť zabezpečí závod Kie v Žiline. A ďaleko nemá nová Kia Sportage ani k zákazníkom. Predaj by mal totiž odštartovať už na jeseň.
Kia Sportage EÚ - 2022
Kia Sportage EÚ - 2022
+4Kia Sportage EÚ - 2022

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sportage
Články podľa značiek