GM vás chce donútiť, aby ste sa pripútali. Logiku to ale nemá

Otravná zvuková signalizácia nezapnutých bezpečnostných pásov nie je vrcholom snahy automobiliek, ako vás donútiť používať tento dôležitý prvok ochrany posádky. Koncern General Motors zájde ešte ďalej. Systém Buckle to Drive bude inštalovať v blízkej budúcnosti do všetkých áut.

27.08.2021 12:00
debata (2)
Systém Buckle to Drive vyzve po naštartovaní... Foto: Toyota
Toyota - bezpečnostné pásy Systém Buckle to Drive vyzve po naštartovaní vodiča, aby si zapol bezpečnostný pás. Ak tak neurobí, nebude môcť voličom prevodovky zaradiť jazdnú polohu D.

Bezpečnostný pás je elementárnym základom bezpečnosti. Bez neho sú bezmocné aj airbagy či mnohé ďalšie bezpečnostné systémy. O tom niet pochýb. Dobre to vedia aj automobilky, ktoré nás už roky nútia používať tento prvok ochrany. Zatiaľ však len formou zvukovej výstrahy na nezapnuté bezpečnostné pásy. Táto taktika výrobcom áut vyšla. Podľa štatistík amerického úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA dnes pásy používa až 90 % motoristov a nemajú s tým žiadny problém. Inak to nebude ani v Európe. General Motors si však myslí, že treba „zatočiť“ aj so zvyšnými desiatimi percentami. A tak vyvinul systém Buckle to Drive, ktorý plánuje inštalovať od roku 2023 do všetkých svojich vozidiel. O čo ide?

Chodec Čítajte viac Bezpečnostný pás pre chodcov? Áno, možno si ho ‘zapneme‘ v mobile

Systém Buckle to Drive nie je úplne nový. Objavil sa už v roku 2017, a to v rámci paketu Teen Drive, ktorý umožňoval rodičom nastaviť kvôli bezpečnosti rôzne obmedzenia vozidla, ak ho používajú ich deti s malými skúsenosťami s cestnou premávkou, teda mladí vodiči. Napríklad obmedziť maximálnu rýchlosť či hlasitosť audiosústavy, ale najmä donútiť ich používať bezpečnostný pás. A tu prichádza k slovu práve Buckle to Drive. Tento systém neumožní zaradiť jazdnú polohu D na voliči automatickej prevodovky, ak sa vodič najprv nepripúta. Auto síce môže vodič naštartovať, ale nemôže s ním jazdiť. Ešte predtým je vyzvaný, aby sa pripútal.

Bezpečnostný pás - Nils Bohlin Čítajte viac Trojbodový bezpečnostný pás má 60 rokov. Je stále ‘in‘

Teraz však General Motors oznámil, že Buckle to Drive inštaluje do všetkých svojich vozidiel modelového roku 2023. Bude sa to teda týkať všetkých Chevroletov, Cadillacov, Buickov či GMC. Je to nepochybne záslužné, ale ozvali sa už aj kritické hlasy. Buckle to Drive je totiž obmedzujúcim zariadením, a to aj pre tých, pre ktorých je používanie bezpečnostného pásu samozrejmosťou. Pás si totiž musia zapnúť aj v prípade, že potrebujú auto posunúť o pár metrov vpred alebo len vyjsť z garáže či z príjazdovej cesty. Najväčším paradoxom je však fakt, že systém je možné cez palubné menu deaktivovať. Takže vlastne úplne stráca význam. Tí, ktorí pás používajú, ho budú používať naďalej, a tí, ktorí ho ignorujú, ostanú pri svojich starých zvyklostiach.

DynaSpike Čítajte viac DynaSpike: Ostnatý pás zastaví cestných pirátov. Bez rizika

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #GM #General Motors #bezpečnostný pás #Buckle to Drive
Články podľa značiek