Dacia Jogger: Nástupca Lodgy má meno! MPV to však nebude

Už 3. septembra odhalí Dacia nový 7-miestny model. Nahradiť by mal nielen MPV Lodgy a dodávku Dokker, ale aj Logan MCV. Stavať má však na génoch Dusteru.

30.08.2021 18:15
debata (1)
Nový Jogger bude crossover nahrádzajúci Lodgy,... Foto: Dacia
Dacia Jogger - 2021 Nový Jogger bude crossover nahrádzajúci Lodgy, Logan MCV a čiastočne aj Dokker. Zatiaľ si však musíme vystačiť s jedinou snímkou siluety.

Dacia Lodgy bola nepochybne praktickým 7-miestnym MPV a navyše za bezkonkurenčnú cenu, ale bola tiež najmenej úspešnou Daciou. Priameho nástupcu preto nedostane. Chystá sa však čosi oveľa atraktívnejšie. Už dávno je známe, že nový 7-miestny model zmení DNA. Inšpirovať by sa mal svetom SUV a crossoverov, podobne ako to urobil Renault pred časom so Scénicom. A keďže premiéra je naozaj za rohom, automobilka zverejnila názov. Nová Dacia, ktorá sa svetu ukáže začiatkom septembra v Mníchove počas tamojšieho autosalónu, sa bude volať Jogger. Podľa Dacie evokuje názov športovú atmosféru a pozitívnu energiu. Napokon, Jogger má byť určený pre ľudí vyznávajúcich aktívny životný štýl.

Dacia Duster - 2021 Čítajte viac Dacia Duster: Rumunský ‘trhák‘ je po plastike. Ponúka viac pohodlia a nižšiu spotrebu

Dacia ho charakterizuje ako ideálne rodinné auto, zamerané na outdoorové aktivity. Preto môžeme očakávať zvýšený podvozok a kabínu s piatimi alebo so siedmimi sedadlami a veľkým batožinovým priestorom. Dizajn je zatiaľ tajomstvom. Na internete sa objavili len testovacie muly alebo kamuflované predsériové prototypy. V každom prípade Jogger využije platformu CMF-B Low Spec, ktorá je pripravená aj pre novú generáciu SUV Duster. Možno aj preto v názve nájdeme písmená "er“. Na pohon 4×4 sa však netešte. Nový crossover ho nedostane. Pod kapotou by sa mala po prvýkrát v histórii Dacie objaviť mild-hybridná technológia. Väčšia elektrifikácia kvôli cene do úvahy nepripadá.

Dacia Duster - 2021 Čítajte viac Dacia Duster: Vynovené SUV má slovenské ceny. Pod 10 000 € sa už nedostalo

Ostatnú ponuku budú predstavovať dnes už dobre známe motory 1,0 TCe (67 kW), 1,0 TCe LPG (74 kW), 4-valec 1,3 TCe (110 kW) a diesel 1,5 dCi (70, 85 kW). Po virtuálnej premiére, ktorá prebehne 3. septembra, bude nasledovať tá výstavná 6. septembra pred bránami IAA Mobility v Mníchove, kde sa Dacia ako jedna z mála automobiliek predstaví. Pripomeňme, že rumunská značka má plodný rok. Len nedávno ukázala modernizovaný Duster a tiež svoj prvý elektrický model Spring. Práve ten by mal zraziť jej flotilové emisie, vďaka čomu si bude môcť dovoliť predávať aj modely s konvenčným pohonom.

Dacia - 7-miestny crossover Čítajte viac Dacia potvrdila 7-miestny crossover. Hovorí sa o ňom už rok

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #SUV #crossover #Dacia Jogger
Články podľa značiek