Automobilky sa sťažujú na čipovú krízu, no zisky majú rekordné

V 1. polroku sa po celom svete predalo 33,5 milióna áut, čo je len o 11 % menej ako v rovnakom období v roku 2019. Tržby 16 najväčších automobiliek boli oproti nemu nižšie dokonca len o 2 percentá.

02.09.2021 14:00
debata (2)
Tržby 16 najväčších automobiliek boli za 1.... Foto: Škoda-Auto
Škoda - výroba Rusko Tržby 16 najväčších automobiliek boli za 1. polrok na úrovni 809 miliárd eur.

Automobilky sa síce neustále sťažujú na koronakrízu, polovodičovú krízu, drahý vývoj, prísne emisné normy no zisky im rastú dramaticky. Svetový automobilový priemysel zaznamenal v 1. polroku rekordné prevádzkové zisky, uviedla poradenská spoločnosť EY.

Šestnásť najväčších automobilových koncernov zaznamenalo podľa EY za prvých 6 mesiacov 2021 prevádzkové zisky v celkovej výške 71,5 miliardy eur. V rovnakom období pred rokom zaznamenali pre koronakrízu, ktorá narušila globálne dodávateľské reťazce a spôsobila prepad dopytu, stratu 4,1 miliardy eur.

Väčšina automobiliek zaznamenala v uplynulom polroku vysoké prevádzkové zisky, a to aj napriek tomu, že globálne predaje osobných áut rovnako ako tržby v priemere zostávajú pod úrovňami spred pandémie.

V 1. polroku sa po celom svete predalo 33,5 milióna áut, čo bolo o 11 % menej ako v rovnakom období v roku 2019. Aj tržby 16 najväčších automobiliek na úrovni celkovo 809 miliárd eur boli v porovnaní s 1. polrokom 2019 nižšie o 2 %.

automobilka PSA, Trnava Čítajte viac Dobrá správa aj pre Slovensko: Stellantis je opäť v zisku

Automobilový expert EY Peter Fuss uviedol, že výrobcovia profitovali z úsporných opatrení, ktoré prijali počas koronakrízy, a z trendu smerom k drahším a väčším modelom. Navyše, aktuálny nedostatok čipov vytvára pri vysokom dopyte po autách priaznivé cenové prostredie.

„Nedostatok čipov spôsobuje, že automobilové koncerny sa sústredia na vozidlá s vyššou maržou a sú menej odkázané na vysoké zľavy na podporu predaja. V súčasnosti je dopyt vyšší ako ponuka a automobilový priemysel vie túto situáciu využiť,“ uviedol Fuss.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #polovodičová kríza #nové autá #čipová kríza #zisk automobiliek
Články podľa značiek