Na Slovensku možno vznikne vojenská autoškola

Možnosť získania vodičského oprávnenia by podľa ministerstva obrany mohla slúžiť aj ako jeden z motivačných bonusov pri nábore do armády.

13.09.2021 14:00
SNP: Oslavy 75. výroèia Foto: ,
Ministerstvo obrany je na informácie k možnosti vzniku vojenskej autoškoly zatiaľ pomerne skúpe.
debata (16)

K možnému zriadeniu vojenskej autoškoly prebiehajú aktuálne v rámci jednotlivých zložiek rezortu obrany ďalšie rokovania. O možnom modeli fungovania či termíne vzniku je podľa Ministerstva obrany (MO) SR predčasné hovoriť. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Medzi výhody zriadenia autoškoly v pôsobnosti rezortu obrany možno zaradiť obnovenie spôsobilosti, ktorú Ozbrojené sily SR stratili v roku 2003, či získanie lepších zručností pri vedení vojenských motorových vozidiel a rovnako aj možnosť operatívne reagovať na potreby rezortu obrany,“ uviedla hovorkyňa. Možnosť získania vodičského oprávnenia by podľa ministerstva mohla tiež slúžiť ako jeden z motivačných bonusov na vstup občanov do Ozbrojených síl SR.

IMG-1922 Čítajte viac Slovensko chce nakupovať bojovú techniku za stámilióny eur

Konkrétny termín zriadenia autoškoly a model fungovania sa bude podľa Kovaľ Kakaščíkovej odvíjať „od spôsobu nastavenia jednotlivých vecných, organizačno-technických a procesných záležitostí v súvislosti s fungovaním takejto inštitúcie“. V súčasnosti sú vojaci prijímaní na pozície vodičov vyberaní tak, aby mali vodičské oprávnenie príslušnej kategórie. „V prípade potreby rozšírenia vodičských oprávnení sú obstarávané kurzy v civilných autoškolách,“ priblížila hovorkyňa.

Zriadiť vojenskú autoškolu umožnila novela zákona o autoškolách z roku 2019, ktorá reagovala na požiadavky rezortov obrany a vnútra. Autoškoly prevádzkované ministerstvami obrany a vnútra boli napríklad vyňaté z jednotného informačného systému cestnej dopravy a z povinnosti používať pri vykonávaní vodičských kurzov identifikačné zariadenie, na základe ktorého možno určiť polohu služobných vozidiel.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #autoškola #ministerstvo obrany #vojenská autoškola
Články podľa značiek