Video: Priaznivcom rely baterky ‘nechutia‘. V Zlíne vypískali elektromobily!

Patria tiché elektroautá do motošportu? Diváci na slávnom Czech Barum Rally v Zlíne posledný augustový víkend ukázali, že elektroautám nefandia.

05.09.2021 14:00
relly opel Foto:
Závodna elektrická verzia Opel Corsa
debata (6)
VIODEO: Pozrite si závodnu elektrickú Corsu. Tú však v Zlíne fanušikovia rely vypískali.

Pritom elektroautá mali byť len akýmsi doplnkom na osvieženie programu. Usporiadateľ pretekov totiž prijal ponuku z Nemecka a umožnil odjazdiť na slávnej „Barumke“ ich vlastný pretek vrámci nemeckého šampionátu ADAC Opel e-Rally Cup.

Lenže, ako by sa nadnesene dalo povedať divákom elektroautá až tak moc „nevoňali“. Ako uviedla televízia Nova, diváci sa vyjadrili, že „je to skôr smutnou a obťažujúcou novinkou o ktorú až 99% divákov nestojí.“ Ďalší posmešne prirovnávali autá k vysávačom, keďže im chýbal poriadny zvuk a vôňa benzínu.

Celkovo pretekalo v rámci Opel Corsa-e Rally 12 súťažných Oplov, ktoré museli absolvovať 147 kilometrov v rámci 12 rýchlostných skúšok. Dve pretekárske autá závod nedokončili.
Usporiadateľ, taktiež vydal bezpečnostný pokyn pre divákov, aby nedošlo k zraneniu po zásahu elektrického prúdu.

Barum Rally

Pokyn usporiadateľov k bezpečnosti v rámci závodov elektoroautomobilov

Fotogaléria
Závodna elektrická verzia Opel Corsa

Pretekárska Corsa-e rally vychádza zo sériového elektromobilu Opel Corsa -e. Elektromotor ma štandartný výkon 100kW a 260 N.m točivého momentu. Pre potreby rally je doplnená o športový podvozok, bezpečnostnú klietku a špeciálne sedadlá. Zaujímavosťou je, že baterka vďaka špeciálnemu režimu dokáže využívať plného potenciálu na aspoň celých 60 kilometrov. Pretekársky špeciál je vybavený v predu aj v zadu reproduktorom, ktorý dodáva v najostrejších etapách chýbajúci zvuk motora.

Pre závody elektrovozidiel je potrebné aj špeciálne servisné zázemie s nabíjacou infraštruktúrou, ktorá čerpá energiu z verejnej siete a cez vlastné transformátory ju smerujú do jednotlivých boxov. Tam sú schopní nabiť vozidlo za pol hodiny.

Zdroj: ADAC, televízia NOVA, Czech Barum Rally

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zlín #Opel Corsa #elektroautá #Rally
Články podľa značiek