Škoda vyrobila už 100 000 elektrických áut. Hitom je Enyaq

Škoda spustila výrobu elektrifikovaných modelov iV v roku 2019. Dnes ich má na konte 100 000. Ako inak, jubilejným exemplárom je čisto elektrické SUV Enyaq.

06.09.2021 12:00
debata (14)
Škoda rozbehla úspešne výrobu elektrifikovaných... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq iV - výroba 2021 Škoda rozbehla úspešne výrobu elektrifikovaných modelov, i keď sa musela vyrovnávať s problémovým softvérom. V súčasnosti sa najviac darí elektrickému SUV Enyaq, ktoré dokázalo len za pár mesiacov predstihnúť na niektorých trhoch sesterský VW ID.4.

Podľa nedávno ohlásenej stratégie Nex Level majú do konca dekády predstavovať predaje elektrifikovaných modelov Škody v Európe 50 až 70 %. V tom čase by mala mať Škoda v ponuke najmenej štyri čisté elektromobily. Cestu elektrifikácie odštartovala v septembri 2019 výrobou elektrického Citigo iV a plug-in hybridného Superbu iV. Kým Citigo iV je už minulosťou, v ponuke pribudla plug-in hybridná Octavia iV a tento rok prvé čisto elektrické SUV Enyaq na platforme MEB. Aj vďaka nemu môže Škoda oslavovať 100 000 vyrobených plug-in hybridov a elektromobilov. Jubilejným exemplárom bol práve Enyaq, ktorému sa darí porážať aj konkurenciu v podobe sesterského Volkswagenu ID.4.

Škoda Slavia - kamufláž 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: Česi predstavia nový lacný sedan. Bohužiaľ, nie v Európe

Tak napríklad v Holandsku, ktoré je typickým „elektrotrhom“, bol Enyaq za prvý polrok počtom 2 082 registrácií úspešnejší nielen ako ID.4, ale aj ako Volvo XC40 PHEV, Kia e-Niro, VW ID.3, Ford Mustang Mach-E aj Tesla 3. V máji Enyaq iV prekonal ID.4 dokonca v celoeurópskych registráciách a v júni bol takmer na jeho úrovni. „Je to skvelý začiatok cesty do elektrickej éry. Veľké poďakovanie patrí všetkým zamestnancom z výroby, ktorí dodávajú naše vozidlá iV vo vysokom tempe a v špičkovej kvalite. Teraz budú nasledovať ďalšie rýchle kroky. Enyaq iV a dva plug-in hybridné modely sú len začiatok,“ povedal Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva automobilky.

Škoda Scala Edition S - ABT 2021 Čítajte viac Škoda Scala Edition S: Nemci vyšľachtili český Golf na 140 kW. Je však len pre nich

A ako je to na Slovensku? Na našom trhu bolo od roku 2019 dodaných už 655 elektrifi­kovaných škodoviek iV. Najviac pripadlo na plug-in hybridný Superb iV s počtom 306 registrácií. Enyaq iV si zatiaľ zaknihoval 112 kusov, čo nie je od júna, keď sa dostal do predaja, zlý výsledok. Škoda však pracuje nielen na príprave nový elektrifikovaných modelov. Rozširuje aj svoju dodávateľskú sieť. Na začiatku budúceho roka sa v Mladej Boleslavi spustí výroba batérií pre platformy MEB, ktorú využíva Enyaq iV. Český výrobca navyše spolupracuje so svojimi partnermi na vytvorení stabilného dodávateľského reťazca pre ďalší rozvoj elektromobility.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #elektromobily #Škoda-Auto #Škoda Enyaq
Články podľa značiek