Škoda Enyaq Coupé iV: Elektrická novinka sa už predvádza v kamufláži

Tak predsa sa dočkáme. Aj Škoda bude mať SUV-kupé. Na rozdiel od tých čínskych však pôjde o čistý elektromobil. Ako inak, odvodený z SUV Enyaq iV.

07.09.2021 16:00
debata
Nový Enyaq Coupé sa zatiaľ skrýva pod... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq Coupé iV - 2021 Nový Enyaq Coupé sa zatiaľ skrýva pod kamuflážou. Je však zrejmé, že najviac zmien prebehne v zadnej časti karosérie.

Škoda už síce má na trhu SUV-kupé, ale len na tom čínskom, dokonca dva. V ríši stredu totiž predáva Kodiaq GT a Kamiq GT. Európa prichádza na rad až teraz. Filozofia je však iná. Prvý európsky model tejto triedy bude čisto elektrický. Aj preto neponesie prívlastok GT. Druhý karosársky variant úspešného SUV Enyaq, na ktorý má Škoda už približne 70 000 objednávok, dostane názov Enyaq Coupé iV. Na finálny dizajn si budeme musieť ešte počkať, ale prvé snímky v kamufláži veľa prezrádzajú.

Škoda Enyaq iV - výroba 2021 Čítajte viac Škoda vyrobila už 100 000 elektrických áut. Hitom je Enyaq

Kým predná časť by mala byť identická s bežným Enyaqom, možno na pár detailov, vzadu prebehnú oveľa väčšie zmeny. Coupé bude mať splývavú siluetu kabíny a presklenú strechu. Ale nie na úkor priestoru pre cestujúcich. Rozmery ostanú totiž takmer identické. Na dĺžku bude mať SUV-kupé 4 653 mm, dokonca o štyri milimetre viac a na výšku 1 621, čo je takmer identické s bežným Enyaqom. Podobne to bude s rázvorom náprav 2 765 mm a šírkou 1 879 mm. Na zmenu proporcií doplatí len kufor. No i tak pôjde o veľmi slušných 570 litrov, iba o 15 menej.

Okrem splývavej siluety dostane Enyaq Coupé iV... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq Coupé iV - 2021 Okrem splývavej siluety dostane Enyaq Coupé iV aj presklenú panoramatickú strechu.

Moderným a útulným variantom bude úroveň Loft, prevedenie Lodge staví na udržateľné materiály, napríklad na poťahy sedadiel, ktoré sú vyrobené zo 40 percent z panenskej vlny a zo 60 percent z polyesteru z 318 recyklovaných PET fliaš. Variant ecoSuite bude disponovať čalúnením z koňakovej kože, ktorá je vyrábaná ekologickým a udržateľným spôsobom, a to pomocou výťažkov z listov olivovníka.

Techniku preberie Coupé z bežného Enyaqu. To... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq Coupé iV - 2021 Techniku preberie Coupé z bežného Enyaqu. To znamená výkon od 125 do 195 kW.

Podobne ako pri Enyaqu iV budú mať zákazníci na výber dva batériové pakety a pohon zadných alebo všetkých kolies. Základná verzia iV 60 ponúkne batériu s kapacitou 62 kWh (58 kWh využiteľných) a elektromotor s výkonom 132 kW, ktorý bude poháňať zadnú nápravu. Prevedenie iV 80 má takisto pohon zadných kolies, ale výkon 150 kW a kapacitu 82 kWh (77 kWh využiteľných). Práve táto verzia bude mať dojazd 535 kilometrov na jedno nabitie, čo je o 15 viac v porovnaní s Enyaqom iV. Dôvodom je lepšia aerodynamika s koeficientom Cx 0,247.

Škoda Enyaq iV 80 First Edition - test 2021 Čítajte viac Test: Škoda Enyaq iV 80 – najdrahšia Škoda všetkých čias sa nestratí Špičkou ponuky bude Enyaq Coupé iV 80× s pohonom všetkých kolies, ktorý využije väčší z batériových paketov, ale dvojica jeho elektromotorov mu poskytne až 195 kW. Maximálna rýchlosť bude i tak obmedzená na 160 km/h. Výhodou verzie kupé bude podpora nabíjania s výkonom 125 kW. "Naša čisto elektrická vlajková loď mala na medzinárodných trhoch skvelý štart. Na začiatku roka 2022 doplní ponuku verzia Coupé iV. Tento karosársky variant s emocionálnejším vzhľadom je skutočnou dizajnovou novinkou a rozšíri našu paletu vozidiel SUV,“ povedal predseda predstavenstva automobilky Thomas Schäfer.
Škoda Enyaq Coupé iV - 2021
Škoda Enyaq Coupé iV - 2021
+5Škoda Enyaq Coupé iV - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Enyaq iV #Škoda Enyaq Coupé iV
Články podľa značiek