Hyundai oznámil koniec ‘spaľovákov‘. Posledné auto na benzín predá v roku 2034

Aj Hyundai plánuje v Európe čisto elektrickú budúcnosť. Podobne ako mnoho konkurentov. Svoje plány zverejnil na IAA Mobility v Mníchove.

08.09.2021 12:00
debata (21)
Plán Hyundaia na uhlíkovú neutralitu bude mať... Foto: Hyundai
Hyundai Prophecy Concept - 2020 Plán Hyundaia na uhlíkovú neutralitu bude mať tri piliere. Samotné bezemisné autá sú len jedným z nich.

Hyundai len nedávno predstavil elektromobil novej generácie Ioniq 5 na platforme E-GMP, prvý čisto elektrický model vyvinutý výlučne pre batériový pohon. Je to ale len prvý krôčik na ceste k uhlíkovej neutralite. Do roku 2040 chce znížiť svoje emisie o 75 % a do roku 2045 chce dosiahnuť úplnú nulu. V Európe bude tento proces ešte rýchlejší. Modely so spaľovacím motorom prestane predávať na starom kontinente od roku 2035. Už v roku 2030 majú ale bezemisné autá tvoriť 30 % jeho globálnych predajov a o desať rokov neskôr až 80 %. Ako jedna z mála automobiliek verí aj vodíku. Na trhu má už dnes crossover Nexo Fuel Cell s palivovými článkami a prvý vodíkový kamión X Cient. V Mníchove navyše predstaví autobus Elec City Fuel Cell. Bezemisné autá sú ale len jedným z troch pilierov novej stratégie.

Hyundai i30 1,5 DPi (2021) Čítajte viac Test: Hyundai i30 1,5 DPi má motor, ktorý vydrží ‘večnosť‘

Druhý tvorí vývoj platforiem novej generácie a investície do technológií súvisiacich so zelenou energiou. To zahŕňa nové formy mobility, napríklad Urban Air Mobility a autonómne vozidlá. S tým súvisí predstavenie robotického taxíka na báze elektronického Ioniqu 5 s autopilotom na úrovni SAE 4. Navyše sa chce angažovať v mestskej leteckej mobilite, čo dokázal prototypom elektrického „dronu“ pre viacerých cestujúcich. Pilier zelenej energie bude zas spočívať v uhlíkovo neutrálnej výrobe, ale aj vo výstavbe vodíkovej infraštruktúry. Zároveň plánuje využívať výhody technológie V2G, keď elektromobily v špičkách vracajú energiu do elektrickej siete. A v neposlednom rade hľadá komerčné riešenie pre využitie batérií s ukončenou životnosťou.

Hyundai Elantra N - 2021 Čítajte viac Hyundai Elantra N: Prvý ostrý sedan dostal prvky z WRC!

„IAA Mobility je ideálnou príležitosťou na odhalenie našej globálnej vízie uhlíkovej neutrality, ktorú sme roky pripravovali. Spoločnosť Hyundai Motor zostane vytrvalá v úsilí o uhlíkovú neutralitu a bude priekopníkom vo vývoji holistických riešení,“ povedal Thomas Schemera, globálny marketingový riaditeľ spoločnosti Hyundai Motor Company. „Klimatické zmeny sa nevyriešia bez spoločného úsilia. Ako poskytovateľ inteligentných riešení mobility sa usilujeme o poskytovanie energetických riešení pre firmy a spoločnosť ako celok. V nasledujúcich mesiacoch sa budeme snažiť urobiť viac pre životné prostredie prostredníctvom viacerých projektov udržateľnosti. Týmto pozývame všetkých, aby sa k nám pridali na našej ceste k čistejšej budúcnosti,“ dodal Schemera.

hyundai taxi, aero, hyundai, lietajúce auto Čítajte viac Hyundai: Nie je to len o autách, čoskoro ponúkneme aerotaxi!

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #elektromobily #palivové články #vodík #spaľovacie motory #uhlíková nuetralita
Články podľa značiek