V Londýne objavili zaprášený poklad. Až 174 starých áut

Ak si myslíte, že všetko čo už mohlo byť nájdené, nájdené bolo, ste na omyle. V hale na severe Londýna sa totiž z ničoho nič objavila zbierka vozidiel s dátumom výroby od roku 1940 do konca minulého storočia. Je medzi nimi aj zopár pokladov. Hoci poriadne zaprášených.

10.09.2021 18:00
debata (2)
Tajomná zbierka z Tottenhamu vznikala... Foto: London Barn Finds
London Barn Finds - zbierka veteránov Tajomná zbierka z Tottenhamu vznikala neplánovane celé desaťročia. Aj preto obsahuje také rôznorodé autá. Od Citroënu Berlingo až po luxusné BMW či Mercedesy-Benz zo šesťdesiatych rokov.

Pred pár dňami sa na Youtube objavila prvá informácia o neuveriteľnej zbierke áut, uskladnenej v hale v Tottenhame na severe Londýna. To sa naozaj nestáva často. Väčšinou sa kdesi v stodole nájde jeden alebo dva vzácne exempláre. Týchto áut je ale presne 174. A všetky s rokom výroby starším ako 2000. To najstaršie je datované do roku 1940. Bližšie informácie k tajuplnej kolekcii však poskytla až spoločnosť London Barn Finds, ktorá bola poverená jej predajom. Podľa hovorcu Freddieho Fisona zhromaždil tieto autá jediný človek. Trvalo to celé desaťročia, a to bez zámeru vytvoriť kolekciu. Jednoducho do zbierky pribúdali autá postupne. Napríklad ak nejakému „kúsku“ hrozilo zošrotovanie.

Autá sú pokryté nilen prachom ale aj vtáčim... Foto: London Barn Finds
London Barn Finds - zbierka veteránov Autá sú pokryté nilen prachom ale aj vtáčim trusom. ten mohol laku poriadne poškodiť.

Dôvodom, prečo sa ich majiteľ rozhodol zbaviť, je fakt, že v hale, v ktorej stoja, sa mu končí prenájom. A pravdepodobne aj to, že ďalšie skladovanie by im i tak neprospelo. Starať sa o 174 áut nie je jednoduché. Potvrdzuje to ich stav. Hoci sa vlastník dušuje, že všetky možno naštartovať, sú pokryté vrstvou prachu aj agresívneho vtáčieho trusu. Je tu prierez automobilovou výrobou posledných desaťročí, od úplne bežného Citroënu Berlingo až po oveľa vzácnejšie exempláre. Najzaujímavejšie sú Mercedes 350SL (1975), BMW 635 CSi (1989), Porsche 911 (1989), Mercedes 280SL (1983) a 380SL (1981), Triumph Spitfire MK4, MG (1973) a MGB (1971), Nissan 300ZX (1989), ale tiež Mercedes-Benz 300SE (1986). Nechýba ani zopár Land Roverov a Mini.

Takéto BMW CSi by stálo za hriech. Nie je... Foto: London Barn Finds
London Barn Finds - zbierka veteránov Takéto BMW CSi by stálo za hriech. Nie je pritom najdrahším exemplárom.
Správy v britských médiách poznamenávajú, že niektorým vozidlám chýbajú doklady a mnohé z nich neboli už niekoľko desaťročí zdanené. Aukčný dom momentálne skúma 15 škatúľ dokumentácie, ktorú mu poskytol majiteľ. Odhaduje sa, že celá zbierka má hodnotu minimálne jedného milióna libier, teda približne 1,2 milióna eur. Od spomínaného Citroënu Berlingo, na ktorý bude stačiť záujemcovi 100 libier, až po MG MGA za 25 000 libier. To znamená, že ostatné exempláre budú lacnejšie. Ak však také BMW 635 CSi stojí tak málo, bude iste potrebovať renováciu. Spoločnosť London Barn Finds plánuje autá ponúknuť na eBay, aby mali všetci záujemcovia rovnakú šancu. Niektoré kúsky si už našli nových majiteľov počas prvej verejnej obhliadky. Tak ako, budete mať záujem aj vy?
London Barn Finds - zbierka veteránov
London Barn Finds - zbierka veteránov
+8London Barn Finds - zbierka veteránov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #veterány #staré autá
Články podľa značiek