Šok! Mercedes končí s vývojom hybridov a plug-in hybridov

Daimler už nebude viac investovať do vývoja hybridov, absolútnu prednosť dostali batériové elektromobily. Hybridy sú medzičlánkom, ktorý podľa automobilky už stráca opodstatnenie.

14.09.2021 16:00
debata (5)
Mercedes pred hybridmi uprednostnil batériové... Foto: TASR/AP
Daimler, Mercedes Mercedes pred hybridmi uprednostnil batériové elektromobily.

Hybridy a plug-in hybridy na trhu patria k okrajovým produktom, automobilky ich využívajú hlavne na znižovanie celkových emisií v rámci svojho portfólia. Záujem o tento typ pohonu nie je veľký a analytici ani nepredpokladajú, že by mal v budúcnosti výrazne rásť.

Keď sme pred časom robili rozhovor s Martinom Jahnom, členom výkonnej rady spoločnosti Škoda Auto, ktorý je zodpovedný za predaj a marketing, povedal nám na adresu hybridných áut: „Plug-in hybridná technológia je iba na rozhraní dvoch zásadne sa kvalitatívne odlišujúcich prístupov k pohonu auta, jej úloha je preto iba dočasná, postupne vymizne. Po roku 2030 bude zrejme už viac než polovica predaných áut jazdiť na elektrinu, väčšina ostatných bude využívať spaľovacie motory.“

Túto skepsu zdieľajú aj mnohí vodiči, podľa ktorých sa plug-in hybridy nabíjajú pomaly, majú malý elektrický dojazd a vysokú spotrebu pri jazde s čisto spaľovacími motormi. Pokiaľ ide o mild-hybridy, tie využívajú na svoj pohon výlučne spaľovacie motory a preto z hľadiska prechodu na elektromobilitu neriešia vôbec nič.

Daimler Čítajte viac Mercedes sa postavil ekoaktivistom. S vývojom spaľovacích áut neskončí

Skepsu Martina Jahna teraz potvrdzuje nečakané rozhodnutie spoločnosti Daimler, pod ktorú patrí aj Mercedes-Benz. Táto značka sa totiž rozhodla s okamžitou platnosťou ukončiť vývoj hybridných a plug-in hybridných áut.

Daimler vidí budúcnosť hybridov úplne rovnako – sú medzičlánkom pri prechode na batériové elektromobily. „Neplánujeme do budúcna ich žiadny nový vývoj,“ povedal šéf vývoja Markus Schäfer na autosalóne IAA v Mníchove. „Investovali sme do nich a plody ich doterajšieho vývoja teraz využívame,“ doplnil. Podľa neho však hybridná technológia pri vozidlách znamená v prvom rade zvýšenie ich ceny a nákladov na vývoj a výrobu. Preto sa Daimler do budúcna sústredí už len na vývoj batériových elektromobilov. A robí to vlastne už teraz.

V Mníchove totiž Mercedes predstavil model vyššej strednej triedy EQE, elektrického súpútnika novej triedy E, ktorý sa dostane na trh budúci rok. Po kompaktných modeloch EQA, EQB, EQC a luxusnej limuzíne EQS je to už piate plne elektrické auto značky Mercedes a modelového radu EQ.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #hybrid #plug-in hybrid #elektromobily #Daimler #elektromobilita
Články podľa značiek