Takto vozia pápeža na Slovensku. Autá museli upraviť podľa Vatikánu

Možno ste si všimli, že pápež František používa na svojej návšteve Slovenska modely automobilky Škoda. Nie sú ale celkom identické s tými sériovými. Museli podstúpiť niektoré zmeny.

13.09.2021 18:30
debata (31)
Hlavnou hviezdou pápežskej flotily na Slovensku... Foto: Škoda-Auto
Škoda - pápež na Slovensku Hlavnou hviezdou pápežskej flotily na Slovensku je čierne elektrické SUV Škoda Enyaq iV. Jeho výbavu doplnili vlajky, priehľadné sklá či rukoväť v interiéri.

Autá značky Škoda používal pápež František už v roku 2018 počas Svetového stretnutia rodín v Dubline. Teraz sa situácia opakuje. Ale odvtedy sa toho v automobilovom priemysle zmenilo naozaj veľa. A tak Rapid Spaceback vystriedalo počas návštevy Svätého otca u nás elektrické SUV Škoda Enyaq iV. Vozidlá museli byť upravené podľa požiadaviek Vatikánu. Aby návštevníci podujatí mohli na Svätého Otca lepšie vidieť, štandardne tónované zadné okná sú nahradené priehľadným sklom. Na predných blatníkoch na strane spolujazdca sú umiestnené chrómované držiaky, ktoré počas ciest nesú vatikánsku vlajku. Na krytoch vonkajších zrkadiel sa zas objavilo oficiálne logo pápežovej návštevy na Slovensku.

Okrem Enyaqu iV si pápež František... Foto: Škoda-Auto
Škoda - pápež na Slovensku Okrem Enyaqu iV si pápež František "vyskúšal" aj Škodu Karoq.
Súčasťou požiadaviek Vatikánu bola tiež inštalácia dodatočnej rukoväti v interiéri vozidiel pre komfortnejšie vystupovanie. Prekvapujúce možno je, že všetky vozidlá pápežskej kolóny sú lakované čiernou metalízou a majú čierny interiér. To sa týka aj dvoch SUV Škoda Karoq, ktoré tiež slúžia na účely dopravy pápeža. „Návšteva Svätého Otca v ktorejkoľvek krajine je mimoriadna udalosť a prináša so sebou nádej, ktorá je potrebná obzvlášť v týchto časoch. O to viac si ceníme, že nám Apoštolská nunciatúra na Slovensku prejavila dôveru a značka Škoda tak môže opäť zabezpečovať prepravu pápeža Františka,“ povedal Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.
Škoda - pápež na Slovensku
Škoda - pápež na Slovensku
+6Škoda - pápež na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Škoda #Škoda Karoq #Škoda Enyaq iV #Škoda-Auto pápež
Články podľa značiek