Hyundai Ioniq 7: Elektrické SUV pre siedmich už vystrkuje rožky

Rodina elektromobilov Ioniq sa rozrastie o ďalšie modely. Okrem kupé dorazí aj praktické rodinné SUV.

14.09.2021 18:00
debata (1)
Snímka zachytáva Ioniq 5 a dva neznáme... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq - nové elektromobily Snímka zachytáva Ioniq 5 a dva neznáme elektromobily. Okrem kupé aj praktické SUV, ktoré by mohlo niesť označenie Ioniq 7.

Ako Hyundai na autosalóne IAA Mobility v Mníchove oznámil, od roku 2035 skončí v Európe s predajom akýchkoľvek vozidiel so spaľovacími motormi. Dovtedy budú v jeho portfóliu pribúdať elektromobily ako huby po daždi. Dnes známy crossover Ioniq 5 je teda len prvou lastovičkou. Čoskoro sa rodina s názvom Ioniq rozšíri. A teraz vieme, akým smerom. Na sociálnej siete totiž Hyundai zverejnil snímku troch elektromobilov. A hoci ich vidíme zahalené v šere, je jasné, že pôjde o kupé, pravdepodobne 4-dverové, odvodené z konceptu Prophecy z vlaňajšieho roka a podstatne väčšie SUV.

Hyundai Nexo - motor Čítajte viac Hyundai oznámil koniec ‘spaľovákov‘. Posledné auto na benzín predá v roku 2034

Všetky budú zdieľať elektrickú platformu E-GMP s 800 V archi­tektúrou, známu z Ioniqu 5. Tá však umožňuje vďaka modularite a škálovateľným batériám vytvoriť celú flotilu elektromobilov. A najzaujímavejším pre rodiny by malo byť práve SUV Ioniq 7, akési elektrické Santa Fe. Podľa doterajších informácií bude mať na palube až sedem miest na sedenie. K dispozícii bude aj 5-miestna či 6-miestna luxusná verzia. Počíta s batériami s kapacitou až 100 kWh, čo by znamenalo dojazd takmer 500 km, s pohonom oboch náprav a výkonom približne 230 kW.

Genesis GV60 - 2022 Čítajte viac Genesis GV60: Elektrický crossover je na ceste do Európy. Má krištáľovú guľu

A keďže práve Ioniq 7 by mal byť vlajkovou loďou, mohol by dostať aj pokročilejšie autonómne riadenie Highway Driving Pilot na úrovni SAE 3, teda s plne asistovanou jazdou na niektorých cestách, a tiež vzduchové odpruženie z prémiového Genesisu G90. Na bližšie informácie si budeme musieť počkať, pretože novinka sa chystá na trh až o tri roky, teda v roku 2024. Viac iste napovie koncept, ktorý má sériový model predísť a má mu byť veľmi blízky. Stať by sa tak mohlo už v budúcom roku.

Hyundai i30 1,5 DPi (2021) Čítajte viac Test: Hyundai i30 1,5 DPi má motor, ktorý vydrží ‘večnosť‘

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq #Hyundai Ioniq 7
Články podľa značiek