Odveta po dvoch rokoch: Tesla S Plaid rozdrvila na Nürburgringu Porsche Taycan

Po totálnom fiasku v roku 2019, keď mala trojmotorová Tesla S Plaid rozdrviť Porsche Taycan na referenčnom okruhu Nürburring, sa Američanom podarilo rekord predsa len dosiahnuť.

14.09.2021 10:00
debata
Tesla S Plaid mala pred dvoma rokmi smolu.... Foto: Tesla
Tesla S Plaid - rekord na Nurburgringu 2021 Tesla S Plaid mala pred dvoma rokmi smolu. Rekord na Nürburringu medzi produkčnými elektromobilmi dosiahla až v týchto dňoch. Reputácia je napravená.

V roku 2019 sa Tesla na Nürburringu postarala o poriadny trapas. Jej zámerom bolo stanoviť modelom Tesla S Plaid nový rekord okruhu medzi elektromobilmi. Samozrejme, nešlo ani tak o elektromobily ako o pokorenie Porsche Taycan, vtedy jediného významného súpera amerických elektromobilov a držiteľa rekordu v „zelenom pekle“. A hoci Tesla okruh skutočne absolvovala s časom 7 minút a 23 sekúnd, lepším ako Taycan, išlo o neoficiálny výsledok. Pri oficiálnom pokuse sa nič také nepodarilo. Naopak, trojmotorová Tesla zlyhala na plnej čiare. Presnejšie, vôbec sa nepostavila na štart, a to napriek tomu, že Američania si na 30 minút prenajali celý okruh. Lenže nakoniec zbalili kufre a odišli s dlhým nosom. Až teraz má Elon Musk srdce namieste.

Tesla S Plaid - 2022 Čítajte viac Tesla S Plaid+ nebude. Musk ju stopol, zato ju ešte predáva

Na Twitteri šéf automobilky informoval, že Tesla S Plaid má za sebou dve úspešné jazdy na „ringu“. V prvej dosiahla čas 7:35.579 a v druhej dokonca 7:30.909. Doterajší rekord Taycanu tak rozdupala takmer o 12 sekúnd. To naozaj nie je zanedbateľný rozdiel. Pritom Musk zdôraznil, že ide o neupravený produkčný exemplár a že ide len o začiatok série rekordov. Plánuje ho aj pre 7-miestnu verziu najsilnejšej Tesly S a tiež pre aerodynamicky zlepšenú Teslu S Plaid s karbónovými brzdami a okruhovými pneumatikami. No už terajší rekord vyráža dych. Veď luxusný rodinný sedan sa dokázal priblížiť superšportom, akými sú Mercedes-AMG GT63S s časom 7:27.800 alebo Jaguar XE SV Project 8 s časom 7:23.164.

Pozrite si šialenú jazdu Tesly S na Nürburringu

Pritom Tesla S Plaid nedisponuje 800 V elektrickou architektúrou ako Porsche Taycan a ani dvojstupňovou prevodovkou. Všetko však zahladia jej tri supersilné motory. Parametre sú vskutku omračujúce. Spolu dávajú neskutočných 1 020 koní. To je viac ako mala prvá generácia Bugatti Veyron a stále viac ako absolútna väčšina súčasných superšportov a hyperšportov typu Koenigseg, Rimac či extrémneho Venonu. Teraz sa ale bavíme o luxusnom rodinnom sedane, ktorý zvládne päť dospelých aj ich batožinu. Za takýchto okolností šprintuje S Plaid na stovku za facinujúcich 2,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 322 km/h.

Tesla S - 2021 Čítajte viac Tesla S Plaid: Neuveriteľné, toto rodinné auto dá stovku za 2,1 s!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Tesla S #Tesla #Nürburgring #Tesla S Plaid
Články podľa značiek