Hyundai vyvíja ‘neviditeľnú ‘ klimatizáciu. Už má podaný patent

Po tom, čo sa Hyundaiu podarilo stvoriť neviditeľné „anjelské“ svetlá na SUV Tucson, chce podobnú revolúciu aj v interiéri. Bude sa však týkať klimatizácie.

17.09.2021 12:00
debata
Ilúzia neviditeľných prieduchov klimatizácie... Foto: Hyundai
Hyundai - neviditeľná klimatizácia Ilúzia neviditeľných prieduchov klimatizácie spočíva v zakomponovaní otvorov do štruktúry dekoračného povrchu.

Hoci vo vývoji áut došlo v posledných rokoch doslova k revolúcii, najmä tej elektrickej a digitálnej, niektoré prvky áut ostávajú v podstate bez zmien. Napríklad také prozaické prieduchy ventilácie. Nech už je auto vybavené akoukoľvek klimatizáciou – viaczónovou alebo s aromatizáciou či špičkovou filtráciou nečistôt a baktérií – nezaobíde sa bez otvorov na palubnej doske. Zvykli sme si na to a nezdá sa nám to nejako zvláštne. Pravdou ale je, že dizajnéri musia neustále riešiť, kam s nimi. Buď nevyzerajú dobre alebo zaberajú miesto práve tam, kde by sa mohlo nachádzať čosi oveľa užitočnejšie ako „diera“.

Hyundai Ioniq - nové elektromobily Čítajte viac Hyundai Ioniq 7: Elektrické SUV pre siedmich už vystrkuje rožky

Hyundai chce preto prísť s čímsi novým – neviditeľnými prieduchmi. Napokon, v neviditeľnosti má záľubu. Len si spomeňte na jeho „anjelské“ svetlá v novom SUV Tucson. Zjavia sa v štruktúre masky, až keď sú aktivované. Ten istý recept by mohol teraz využiť v prípade otvorov pre klimatizáciu. Ako ukazuje snímka a patentové obrázky, neviditeľná ilúzia vznikne opäť zakomponovaním prieduchov do štruktúry dekoračného povrchu. Tentoraz v tvare kosoštvorcov. Každý z nich však bude tvoriť samostatný modul a bude ovládaný individuálne. Takže prieduchy sa otvoria, len keď to bude potrebné.

Tento princíp možno použiť aj pre potreby... Foto: Hyundai
Hyundai - neviditeľná klimatizácia Tento princíp možno použiť aj pre potreby osvetlenia alebo audiosústavy, a to aj na dverách či na strope.

Hyundai počíta s tým, že patent by mohol aplikovať nielen na klimatizáciu, ale aj na prvky audiosústavy alebo ambientného osvetlenia. Mohli by teda dodávať vzduch, svetlo aj zvuk. A dokonca by ich bolo možné použiť nielen na palubnej doske, ale tiež vo výplniach dverí či na strope. Kabína auta by tak pôsobila jednoduchšie, čo by prispelo k vytvoreniu relaxačnej atmosféry. To je nanajvýš aktuálne, pretože s nástupom autonómneho riadenia, keď nebude musieť vodič tráviť toľko času šoférovaním, sa interiéry áut budú meniť skôr na miesto odpočinku alebo na pojazdné kancelárie.

Genesis GV60 - 2022 Čítajte viac Genesis GV60: Elektrický crossover je na ceste do Európy. Má krištáľovú guľu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #klimatizácia
Články podľa značiek