Rusko ruší povinné STK áut! Motoristi ich absolvujú len ak chcú

Rusko je pripravené zrušiť povinné technické kontroly áut. Ostanú len pre úžitkové vozidlá. I tak bola sieť STK arénou korupcie.

17.09.2021 16:00
debata (51)
V Rusku budú od budúceho roka prehliadky na STK... Foto: Avto.ru
Rusko - staré autá V Rusku budú od budúceho roka prehliadky na STK povinné len pre úžitkové vozidlá nad 3,5 tony a autobusy.

Rusi chystajú veľmi nezvyčajný krok. V krajine chcú zrušiť povinné technické kontroly áut. Nemá to však znamenať ich úplný koniec. V platnosti ostanú kontroly úžitkových áut nad 3,5 tony či autobusov a povinné budú aj vtedy, ak bude vozidlo meniť majiteľa alebo absolvuje úpravu, ktorá vyžaduje schválenie. Inak budú kontroly dobrovoľné. Rozhodnutie o zrušení povinnej technickej kontroly osobných áut jednotlivcov už predtým prijala vládna komisia pre bezpečnosť cestnej premávky a Spojené Rusko oznámilo plány na predloženie príslušného návrhu zákona Štátnej dume.

„Vláda podporí túto iniciatívu, prax totiž ukazuje, že samotní motoristi aktívne monitorujú svoju vlastnú bezpečnosť a bolo by správne dať im možnosť osobne sledovať aj stav svojho vozidla,“ povedal premiér Michail Mišustin. Prieskum tiež ukázal, že za zrušenie povinných pravidelných STK je až 80 % ruských motoristov. Autori návrhu navyše uvádzajú, že podiel nehôd spôsobených technickou poruchou je pri osobných autách len 1,1 % a pri motocykloch iba 0,7 %. Platná či neplatná technická kontrola teda prakticky neovplyvňuje štatistiky nehôd. Ruskí experti dokonca zdôrazňujú, že STK nemá nič spoločné s bezpečnosťou na cestách.

VPK Strela SUV - 2021 Čítajte viac VPK Strela SUV: Rusi predstavili drsné SUV

Podľa prognóz sa tým zníži počet technických kontrol z pôvodných 30 miliónov na šesť až osem miliónov ročne. Podľa podpredsedu Rady federácie Andreja Turšaka sú existujúce normy prijaté pred 27 rokmi zastarané a samotná technická kontrola sa stala formalitou. Mnoho motoristov to považuje za dodatočnú daň pri registrácii. Naznačil tým aj fakt, že technické kontroly sa v Rusku stali arénou korupcie. Schválenie na STK ste si mohli v Rusku vybaviť aj cez internet bez toho, aby ktosi vôbec videl vaše auto.

MWM Spartan EV - 2021 Čítajte viac MWM Spartan EV: Elektrický ruský UAZ je tu. Cenou omráči

Vládna komisia pre bezpečnosť cestnej premávky namiesto povinných STK navrhuje stimulovať majiteľov k dobrovoľným prehliadkam napríklad formou zníženia cestnej dane alebo nákladov na povinné zmluvné poistenie. Podľa riaditeľa Národného centra pre bezpečnosť premávky Sergeja Kanaeva už všetky civilizované krajiny upúšťajú od povinnej technickej kontroly. Je to aj v súlade s Viedenským dohovorom o cestnej premávke, ktorý ustanovuje povinnú STK len pre autobusy a nákladné vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony, ako aj pre ich prípojné vozidlá.

Oficiálne údaje uvádzajú, že v Rusku je v súčasnosti registrovaných zhruba 49 miliónov automobilov a motocyklov. Z toho 27 miliónov vozidiel je mladších ako desať rokov. Technická prehliadka bola pritom, podobne ako u nás, povinná v Rusku po prvýkrát po štyroch rokoch od prihlásenia nového vozidla. Pokuta za neplatnú kontrolu predstavovala 2 000 rubľov, čo je asi 23 eur. Tak ako, myslíte si, že by bola takáto právna úprava vhodná aj pre Slovensko?

Lada Vesta - 2022 Čítajte viac Lada Vesta: Ruský bestseller čaká veľký facelift. Dostane aj tablet

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #STK #Ruska #technické kontroly
Články podľa značiek