Spirit of Innovation: Elektrické lietadlo od Rolls-Royceu prvýkrát vzlietlo

Rolls-Royce chce so svojím elektrickým lietadlom prekonať rýchlosť 300 míľ za hodinu (cca 480 km/h), čím by stanovilo nový rýchlostný rekord.

06.10.2021 18:00
50022320721 421bd86c60 c
Rolls-Royce Spirit of Innovation pripomína klasické športové lietadlá z 30-tych rokov minulého storočia.
debata (5)

Aj keď značku Rolls-Royce väčšina z nás pozná ako výrobcu luxusných áut, jej portfólio je podstatne širšie. Okrem iného patrí aj k renomovaným výrobcom leteckých motorov. A aby toho nebolo málo, tak spoločnosť sa pridala aj do programu ACEL (Accelerating the Electrification of Flight), zameraného na rozvoj elektrických lietadiel.

Jej zámerom je vyvinúť komfortné elektrické taxi. Presnejšie povedané – Rolls-Royce ho už vyvinul, teda aspoň dotiahol do finálnej podoby potrebnú technológiu. Tú testuje v lietadle Spirit of Innovation, ktoré len pred pár dňami absolvovalo svoj panenský let, trvajúci 15 minút.

Do vzduchu sa oproti pôvodným plánom dostalo približne o rok neskôr. Prvý let dopadol úspešne a spoločnosť teraz bude pokračovať s ďalšími, pričom jej cieľom je dosiahnuť letovú rýchlosť cez 480 km/h, inak povedané – pokoriť hranicu 300 míľ za hodinu, čo by bol v tejto kategórii nový rýchlostný rekord.

Rolls-Royce Spirit of Innovation (2021)
Rolls-Royce Spirit of Innovation (2021)
+8Rolls-Royce Spirit of Innovation (2021)

Rolls-Royce sa nezaprie a podobne ako jeho limuzíny aj prvé elektrické lietadlo tejto značky je mimoriadne elegantné. To môžete posúdiť aj sami z našej fotogalérie a videa. Aby lietadlo dostálo svojmu názvu, môže sa pochváliť aj niekoľkými výnimočnými inováciami.

V prvom rade je to batéria s najvyššou energetickou hustotou, aká sa doteraz v lietadlách použila. Skladá sa zo 6-tisíc článkov, hnací systém pracuje s výkonom 400 kW (536 k) pri 750 V a je schopný poskytnúť maximálny výkon až 750 kW (vyše 1000 koní) so systémom aktívneho teplotného manažmentu, brániacemu prehriatiu batérií. Batéria zásobuje tri elektromotory YASA 750R, tri elektricky poháňané listy vrtule sa otáčajú rýchlosťou až 2 400 otáčok za minútu.

Rolls-Royce v súčasnosti spolupracuje so spoločnosťou Tecnam a s Widerøe, najväčšou regionálnou leteckou spoločnosťou v Škandinávii, na vývoji už komerčného lietadla určeného pre lety na veľmi krátke krátke vzdialenosti, respektíve pre aerotaxi Do premávky by sa mohlo dostať už v roku 2026.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Spirit ov Innovation #elektrické lietadlo #e-VTOL
Články podľa značiek