Dacia Duster: Nová generácia bude elektrifikovaná. A vraj stále lacná

Pojem elektrifikácia a nízka cena k sebe akosi nepatria. Dacia však tvrdí, že SUV Duster udrží pri zemi a dokonca zachová pohon oboch náprav. Bude to však náročné.

21.09.2021 14:00
debata
Predzvesťou nového Dusteru bol tohtoročný... Foto: Dacia
Dacia Bigster Concept - 2021 Predzvesťou nového Dusteru bol tohtoročný koncept Bigster. Práve on ukrýva tajomstvom riešenia pohonu 4x4, ktorý dnes neumožňuje platforma CMF-B ani CMF-BEV.

Nový Duster sa chystá na trh v roku 2024. Dacia má teda relatívne dosť času, aby postavila auto, na aké sú zákazníci rumunskej značky zvyknutí – robustné, s pohonom oboch náprav a zároveň lacné. Tentoraz to bude ale oveľa ťažšie. Od čias príchodu prvej generácie v roku 2008 sa toho totiž veľa zmenilo. Lacným autám v ére elektrifikácie vietor do plachiet už nefúka. Pritom je jasné, že Duster jej kvôli emisným normám neunikne. Napriek tomu sa produktový šéf Dusteru Julien Ferry vyjadril jasne.

Dacia Jogger - 2021 Čítajte viac Dacia Jogger: Rumuni vrátili do hry Logan MCV. Toto bude hit aj bez dieslu!

„Nástupcom súčasného auta musí byť rovnaké auto. Jeho úlohou je poskytovať veľmi dobrý pomer ceny a hodnoty,“ povedal Ferry. Pritom zdôraznil, že terénne schopnosti Dusteru budú pre jeho nástupcu kľúčové. „Dacia zachová recept a aktualizuje ho podľa požiadaviek zákazníkov,“ dodal. To sa ale zdá priam nemožné, pretože nový Duster bude stáť na platforme CMF-B, podobne ako nové Sandero, Logan a Jogger. Táto platforma však neumožňuje pohon oboch náprav. A neumožňuje ho zatiaľ ani elektrifikovaná platforma CMF-BEV pripravená pre elektromobily segmentu A a B, na ktorej môžu vznikať čisté elektromobily, napríklad nový Renault 5.

Dacia Spring Electric - 2021 Čítajte viac Aj Dacia brojí proti zákazu ‘spaľovákov‘. Čakajú ju drahé časy Ako bude teda Dacia poháňať zadnú nápravu Dusteru, ostáva veľkou záhadou. Buď bude plug-in hybridom ako Captur, čo platforma CMF-B umožňuje a k nej predsa len pribudne zadný elektromotor. Druhou možnosťou je, že Duster 4×4 sa zmení na čistý elektromobil s dvojicou elektromotorov. To by však musel využiť čisto elektrickú platformu CMF-EV z nového Mégane E-Tech, čo by bolo ukrutne drahé. Zdá sa však, že Dacia má riešenie, keďže súrodencom Dusteru bude aj nová generácia Lady Niva. A tá, ako už bolo oznámené, pohon 4×4 dostane, a dokonca aj redukčnú prevodovku.
Dacia Bigster Concept - 2021
Dacia Bigster Concept - 2021
+12Dacia Bigster Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek