Vodíková krajina? Na Slovensku vraj pribudne 40 vodíkových ‘čerpačiek‘

Vodík má byť vyrábaný elektrolýzou v plánovaných štyroch prevádzkach v Modrom Kameni, Pezinku, Malackách a v Trenčíne. Dennú produkciu zeleného vodíka v týchto fabrikách firma odhaduje na 4000 kilogramov.

27.09.2021 16:00
debata (29)
Automobil pri čerpacej stanici s vodíkom.... Foto: SITA/AP
vodík, auto, tankovanie, vodíkový pohon Automobil pri čerpacej stanici s vodíkom. Snímka je z Nemecka, kde je v súčasnosti menej ako stovka vodíkových čerpačiek. Otázkou je, či sa ich v najbližších rokoch na Slovensku uživia štyri desiatky.

Okrem dvoch čerpacích staníc pre automobily na vodíkový pohon v Bratislave a v Košiciach, avizovaných ministerstvom hospodárstva, by mohlo na Slovensku pribudnúť ďalších 40. Zámer na pokrytie územia Slovenska vodíkovými čerpacími stanicami a vlastnou výrobou zeleného vodíka predstavila na stránke Národnej vodíkovej asociácie Slovenska banskobystrická spoločnosť BCF Energy. Stanice by mali byť súčasťou koncernu Benzinol Slovakia.

Vodík má byť vyrábaný elektrolýzou v plánovaných štyroch prevádzkach BFC Energy v Modrom Kameni, Pezinku, Malackách a v Trenčíne. Dennú produkciu zeleného vodíka v týchto fabrikách firma odhaduje na 4000 kilogramov.

zväčšiť Takto by mali byť vodíkové čerpacie stanice... Foto: SHUTTERSTOCK, BCF Energy
VODIKOVE-CERPACIE-STANICE-1 Takto by mali byť vodíkové čerpacie stanice rozmiestnené.

"Plánovaná spotreba elektrickej energie sa bude pohybovať na úrovni približne 80 gigawatthodín (GWh), hovorí Ján Kara z BFC Energy. Firma chce túto zelenú elektrickú energiu získať z vlastných solárnych parkov, ale aj nákupom od ďalších výrobcov. Firma už pripravuje výstavbu solárnych elektrární na ploche viac ako 230 hektárov. Celkovú investíciu odhadli na viac ako 110 miliónov eur. Kompletnú výrobu a predaj vodíka plánuje spoločnosť spustiť v rokoch 2023 až 2024.

O vyššie uvedenýchzámeroch BFC Energy, ktorá je členom vodíkovej asociácie, však rezort hospodárstva zatiaľ nemá oficiálne informácie.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vodík #vodíková čepacia stanica #autá na vodík #BCF Energy #Národná vodíková asociácia
Články podľa značiek