Laserové stierače? Opäť jeden z divokých nápadov Elona Muska

Tesla chce v budúcnosti nahradiť mechanické stierače laserovými lúčmi. Tento nápad má však svoje racionálne jadro.

27.09.2021 10:00
stierace Foto:
Laserové stierače namiesto mechanických sú síce divoký, nie však nerealizovateľný nápad.
debata (1)

Stierače nie sú tak jednoduchou vecou, ako by sa mohlo zdať. Aj vývoj klasických mechanických trvá približne tri roky. Písali sme o ňom v tomto článku. Tesla však približne pred dvomi rokmi požiadala o patent na technologickú novinku, akú zatiaľ asi nenájdeme ani vo sci-fi filmoch. Ide o elektronické stierače, v ktorých mechanické čistenie okna nahradí množstvo senzorov a pulzujúci laserový lúč. A pred niekoľkými dňami americký patentový úrad nápad Tesly schválil.

V žiadosti o patent má nová technológia pomerne komplikovaný názov: „Pulzné laserové odstraňovanie nečistôt nahromadených na sklenených prvkoch vozidla a na fotovoltaických systémoch“. A o čo vlastne ide? Auto by malo na prednej kapote umiestnené dva lasery a k tomu sériu senzorov kontrolujúcich čistotu skla. Ak vám teda na skle zostanú zvyšky hmyzu, už by ste ich nemuseli „rozmazávať“ po skle pomocou stieračov a ostrekovačov, ale elegantne by ich spálil laserový lúč.

Náčrt laserových stieračov a senzorov, ktorý je... Foto: Tesla
Stierace Náčrt laserových stieračov a senzorov, ktorý je súčasťou žiadosti o patent.

Aký výkon má mať laser a mieru znečistenia skla vyhodnocuje priebežne elektronika. Ďalšie lasery by mali byť umiestnené v podbehoch kolies a slúžiť by mali aj na čistenie optiky kamier v autách. Čelné sklo by zároveň bolo chránené pred prenikaním laseru do kabíny, respektíve jeho poškodením.

Nie je presne jasné, ako by systém fungoval v silnom daždi, ale keďže má udržiavať čisté aj fotovoltaické panely, ktoré spoločnosť taktiež vyrába a predáva, Tesla evidentne tento systém vyvíja nielen s cieľom zabrániť znečisteniu organickými nečistotami, ale aj vodou, ktorú by pulzujúci laserový lúč bol schopný priebežne odstraňovať.

V budúcnosti je táto technológia realizovateľná a dokonca sa rôzne formy čistenia laserom používajú oveľa bežnejšie, než by sa mohlo zdať. Táto technológia má svoju obdobu napríklad v kozmetickej depilácii, laserový lúč sa využíva pri operáciách očí a v Nórsku už pred tromi rokmi úspešne testovali zariadenie, respektíve inteligentného robota, ktorýé dokáže povrch tela rýb pomocou laseru spoľahlivo čistiť a zbavovať nežiaducich parazitov. Ako vyzerá v praxi riešenie veľmi podobné tomu, s ktorým prichádza Tesla, ukazuje nasledujúce video:

Patent Tesly bližšie technické podrobnosti nezmieňuje a vôbec nie je isté, či má potenciál uplatniť sa v niektorom z budúcich modelov Tesly. V súvislosti s ním sa hovorí napríklad o Cybertrucku, na ktorom stierače vôbec nevidno, prípadne o novom Roadsteri. Pokiaľ ide o Roadster, treba však povedať, že jeho uvedenie na trh sa už niekoľkokrát (a o niekoľko rokov) oneskoruje, najnovšie je naplánované na rok 2023. V „premiérovej“ generácii, pokiaľ sa jej skutočne dočkáme, však rozhodne táto vymoženosť nebude, jej vývoj totiž, aj keby všetko fungovalo, potrvá ešte roky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Stierače #Elon Musk #laserové stierače
Články podľa značiek