Sedany starnú, SUV chýbajú. Trh s jazdenými autami sa otriasa v základoch

Na Slovensku stúpa záujem o SUV, ponuka sa však zužuje. Pri sedanoch zas výrazne stúpa ich vek, cena a aj najazdené kilometre. Najviac "zostarli" jazdené MPV.

28.09.2021 16:00
debata
Na Slovensku sa v poslednom období trochu...
foto-sita-aaa Na Slovensku sa v poslednom období trochu prekvapivo zastavil rast cien jazdených áut. V okolitých krajinách stále stúpajú.

Ak sa pozrieme na ponuku jazdených automobilov na Slovensku podľa typu karosérie, výsledok asi neprekvapí: počet ponúkaných áut v tomto roku klesol vo všetkých kategóriách. Najnižší pokles je v prípade vozidiel SUV, ktorých slovenskí inzerenti ponúkajú najviac. Takmer každé tretie auto v ponuke patrí práve do tejto kategórie.

Medziročne síce ich ponuka klesla len o 4 percentá, čo je najmenej, dopyt po nich však vzrástol až o 18 percent. Najvýraznejšie sa za dané obdobie prepadla ponuka viacmiestnych automobilov, teda tých, určených pre 6 a viac osôb, ktorých je medziročne na trhu menej o viac než štvrtinu. Počet ponúkaných sedanov klesol takmer o 20 percent a hatchbackov o viac, než 13 percent.

A aj ďalší dlhodobý trend je negatívny – ponúkané jazdené autá sú stále staršie a majú viac najazdených kilometrov. Najvyšší medziročný nárast veku inzerovaných áut na slovenskom trhu možno pozorovať pri sedanoch, kde autá zostarli o 32,2 % na 7,8 roka.

Spolu s tým sa zvýšila zvýšila aj hodnota kilometrov na tachometri, v priemere majú najazdených takmer 152-tisíc kilometrov. Aj tak však nepatria z hľadiska typu karosérie medzi „najojazdenejšie“ autá. Tento nelichotivý primát prináleží kategórii MPV, ktoré majú v priemere 10,7 roka a viac ako 180-tisíc najazdených kilometrov. Naopak, najmenej ojazdené bývajú pickupy aj napriek tomu, že ide vlastne o pracovné autá.

Aby sme však uviedli aj nejakú pozitívnu správu – ceny jazdených áut na Slovensku v posledných mesiacoch prestali stúpať, skôr stagnujú, respektíve mierne klesajú. S ohľadom na situáciu v okolitých krajinách, kde ceny naberajú skôr opačný smer (najviac v priemere stúpajú v susednom Česku), ide zrejme len o dočasný trend.

Najčastejšie inzerované modely áut na Slovensku podľa karosérie (2021)

  Kombi Kusy Hatchback Kusy SUV Kusy
1. Škoda Octavia 9 614 Škoda Fabia 1 869 VW Tiguan 2 137
2. VW Passat 5 166 Škoda Octavia 1 861 Kia Sportage 1 876
3. Škoda Fabia 3 902 VW Golf 1 853 Toyota RAV 4 1 764
4. Škoda Superb 3 545 Škoda Rapid 1 249 BMW X5 1 736
5. VW Golf 2 577 Audi A3 861 VW Touareg 1 590
             

Zdroj: Aures

(Všetky dáta v tomto materiáli pochádzajú z analýzy trhu, vypracovanej spoločnosťou Aures Holding, pod ktorú patrí aj sieť autobazárov AAA Auto.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #AAA auto #predaj jazdených áut #Aures Holding
Články podľa značiek