Vzniká európsky batériový megakoncern. Konečne

Pôvodnými zakladateľmi projektu Automotive Cells Company (ACC) sú Stellantis a TotalEnergies, pridáva sa aj nemecký Daimler. Postupne do neho investuje minimálne miliardu eur.

30.09.2021 14:00
ACC1 Foto:
Automotive Cells Company oficiálne vznikla presne pred rokom, v septembri 2020. Vyrábať bude batérie aj pre Daimler.
debata

Nemecký koncern Daimler uviedol, že prevezme 33-percentný podiel vo výrobcovi batériových článkov Automotive Cells Company (ACC) spolu s pôvodnými zakladateľmi tohto projektu Stellantis a TotalEnergies. Uvidíme, ako sa k tomuto projektu postaví ďalší kľúčový nemecký „elektrický“ hráč – koncer Volkswagen, ktorý chce do výstavby batériových fabrík v najbližšej dekády investovať niekoľko miliárd eur.

Cieľom partnerstva je vyvinúť články a batériové moduly a „pomôcť zabezpečiť, aby Európa zostala v centre automobilového priemyslu – dokonca aj v ére elektrickej energie“, uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Daimleru Ola Källenius.

V Automotive Cells Company získal tretinový... Foto: Automotive Cells Company
ACC2 V Automotive Cells Company získal tretinový podiel koncern Daimler.

Vyrobené batériové články budú z 95 % recyklovateľné a spoločnosť ACC bude dodávať automobilke Mercedes-Benz batériovú technológiu od polovice tejto dekády.

Súčasťou dohody je, že Daimler v budúcom roku investuje do projektu „stredne veľkú stámiliónovú sumu“ s tým, že celková investícia koncernu sa bude pohybovať pod hranicou 1 miliardy eur. Daimler v júli oznámil, že sa chce stať do roku 2030 „čisto elektrický“.

Koncern plánuje osem veľkých závodov na batérie vrátane jedného v USA a štyroch v Európe s existujúcimi partnermi a jedným novým nemenovaným partnerom s kapacitou najmenej 200 gigawattho­dín (GWh).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daimler #ACC #Stellantis #továreň na batérie #výroba batérií #Automotive Cells Company
Články podľa značiek