Škoda sa zahrala na Top Gear. Na streche Kodiaqu nechala pristáť vrtuľník

Po desiatich rokoch si Škoda pripomenula asi najlepšiu reklamu vo svojej histórii. Nestála však za ňou samotná automobilka, ale Jeremy Clarkson a jeho šou Top Gear.

29.09.2021 18:00
debata (2)
Škoda Kodiaq bola hlavným hrdinom experimentu,... Foto: Škoda-Auto
Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na streche Škoda Kodiaq bola hlavným hrdinom experimentu, pripomínajúceho slávny diel Top Gearu so Škodou Yeti. Stal sa z nej heliport.

Pamätáte si ešte na prvú epizódu 17. série najslávnejšej motoristickej relácie Top Gear z dielen BBC? Tieto čísla vám asi veľa nepovedia. Ak však spomenieme, že jej hlavným hrdinom bola Škody Yeti, vtedy jediné mladoboleslavské SUV, asi sa vám rozjasní. Jeremy Clarkson totiž Yeti porovnal s Ferrari, Maybachom a Range Roverom. No a aby toho nebolo málo, na záver nechal na streche tohto nevšedného auta pristáť vrtuľník. Slávny moderátor nešetril chválou a dodnes považuje Yeti za jedno zo svojich obľúbených áut. Lepšiu reklamu si Škoda naozaj priať ani nemohla. Najmä na „ostrovoch“ sa z Yeti stal okamžite hit. Vyrábal sa od roku 2009 až do roku 2017, keď ho vystriedal konvenčnejší Karoq.

Škoda - sklad áut Čítajte viac Škoda skladuje desaťtisíce nedokončených áut. Ani to už nestačí

Teraz, po celej dekáde, sa Škoda rozhodla Clarksonov kúsok zopakovať. Využila na to stretnutie majiteľov vrtuľníkov Robinson (Robinson Helicopter Session 2021), ktoré sa uskutočnilo tak povediac za rohom – priamo v Mladej Boleslavi. Pilot Jan Čermák pristál na streche Kodiaqu. Veľké boleslavské SUV „útok“ vydržalo, hoci spolu s pilotom má Robinson 22 hmotnosť cz 500 kg, čo je viac, než je oficiálna nosnosť strechy. Kodiaq pritom podstúpil len mierne úpravy. Dostal pristávaciu plošinu z drevených dosiek a tiež pevnejšie odpruženie zadnej nápravy, aby si lepšie poradil so zmenou zaťaženia náprav. To aj kvôli bezpečnosti, pretože inak by „heliport“ nebol v horizontálnej polohe.

Takto pristál vrtuľník na streche Kodiaqu

Experiment prebehol bez najmenších problémov. Robinson 22 však na strechu Kodiaqu nepriletel. Najprv ho naň vyložili kvôli statickej skúške. Až potom sa vzniesol do vzduchu a bezpečne pristál. Nepochybne to bolo efektné, Škoda však nevysvetľuje, čo chcela experimentom dosiahnuť. Otvorene priznáva inšpiráciu slávnym dielom Top Gearu. Originálne britské prevedenie s Clarksonom na čele bolo ale nepochybne vzrušujúcejšie a plné adrenalínu. Z toho nového sa asi nestane virálne video a ani nezdvihne krivku predajov Kodiaqu, hoci má práve po „plastike“.
Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na...
Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na...
+3Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #robinson #Škoda #Škoda-Auto #Jeremy Clarkson #Top Gear #Škoda Kodiaq #Škoda Yati
Články podľa značiek