Neuveriteľné: Tesla vyžaduje autocenzúru od vlastných zákazníkov. Právne!

Testeri systému autonómneho riadenia FSD musia podpísať zmluvu, v ktorej sa zaväzujú, že nebudú hovoriť s médiami a na sociálnych sieťach budú šíriť len pozitívne výstupy.

29.09.2021 16:00
debata (18)
Systém autonómneho riadenia FSD testuje Tesla... Foto: Inside EVs
Tesla 3 - havária na Taiwane Systém autonómneho riadenia FSD testuje Tesla prostredníctvom zákazníckeho programu. Testerom zakazuje informovať pravdivo o jeho skutočných schopnostiach a zlyhaniach.

Sociálne siete sú plné videí, ktoré ukazujú, že systém „plne autonómneho riadenia“ Tesly FSD (Full Self-Driving) nie je ničím viac ako obyčajným asistentom na úrovni SAE 2, ktorý si vyžaduje neustálu pozornosť vodiča. Na mnohých autá s FSD prehliadnu kamión, nie to ešte chodca. Tesla totiž nepoužíva pre svoj autopilot radary, ale len kamery. Pritom sa Elon Musk snaží vytvoriť dojem, že FSD, tak ako naznačuje názov, je skutočne autopilot, ktorý vás odvezie z bodu A do bodu B. Web Vice si však všimol, že niektoré videá zmizli a z niektorých zas miznú inkriminované scény, napríklad ako Tesla v režime autonómneho riadenia náhle odbočí cez prechod pre chodcov, a ak by vodič nezareagoval, hrozil by vážny incident.

Podľa Vice to nie je náhoda. Tesla sprístupňuje beta verziu systému Full-Self Driving niektorým zákazníkom, ktorí sa tak stávajú súčasťou programu Early Access Program (EAP). Tí, hoci za túto funkciu platia, musia podpísať protokol NDA (non-disclosure agreement). Tým sa zaväzujú pod hrozbou sankcií, že nebudú šíriť informácie, ktoré by diskreditovali činnosť tohto kontroverzného zariadenia. NDA zakazuje členom EAP hovoriť s médiami alebo poskytovať im testovacie jazdy. Tiež sa v ňom uvádza srdcervúca veta: „Pamätajte si, že existuje veľa ľudí, ktorí chcú, aby Tesla zlyhala. Nedovoľte im, aby nesprávne interpretovali vašu spätnú väzbu a mediálne príspevky."

tesla jazda Čítajte viac Video: Tesla opäť predviedla čo (ne)dokáže jej Autopilot

Členov EAP tiež protokol nabáda, aby „na sociálnych sieťach zdieľali príspevky zodpovedne a selektívne . „Zvážte zdieľanie radšej menšieho počtu videí a iba tých, ktoré sú podľa vás zaujímavé alebo hodné zdieľania,“ píše sa v NDA. Vo svete automobilového priemyslu, kde je spotrebiteľ takmer nedotknuteľný a výrobca nesie zodpovednosť za všetky prešľapy, je takýto prístup absolútne bezprecedentný. Problémom navyše je, že hoci sa testeri rozhodujú o vstupe do EAP dobrovoľne, neplatí to o chodcoch či cyklistoch, ktorí môžu byť autonómnym systémom Tesly ohrození. Preto považujú priaznivci aj kritici Tesly zdieľanie videí za veľmi dôležité. Je to prevencia.

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Tesla ‘zabila‘ muža, ktorý ju miloval. Až priveľmi!

Kritici poukazujú aj na to, že hoci má Národná agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA jasnú právomoc zasiahnuť, namiesto toho mlčí, čím umožňuje Tesle premeniť americké cesty na nelegálny testovací polygon automobilky. Samozrejme, systémy autonómneho riadenia testuje na verejných komunikáciách aj konkurencia, napríklad Uber, alebo Amazon, ale s výnimkou niekoľkých vozidiel Waymo, sú za volantom testovacích vozidiel špeciálne vyškolení a platení vodiči. Tesla používa na testy vlastných zákazníkov a vyberá si ich podľa kritérií, ktoré nie sú verejné. Hoci štýl ich jazdy monitoruje.

Záväzok mlčanlivosti komplikuje získavanie relevantných informácií o skutočných schopnostiach a rizikách FSD. Nesmieme zabúdať, že beta testeri Tesly, sú zväčša fanatickí prívrženci značky, alebo dokonca investori. Niektorí kritici sa domnievajú, že úrady by mali presunúť systém FSD na stupnici autonómneho riadenia z kategórie SAE 2, kde sa nachádza v súčasnosti, do kategórie SAE 4, čo je plne autonómne riadenie, ktoré si nevyžaduje zásahy vodiča, hoci vozidlo musí mať stále volant a pedále. Zdá sa to možno paradoxné, ale v takomto prípade by musela Tesla požiadať o povolenie testov a niesť plnú zodpovednosť za každé prípadné zlyhanie. Takto si urobila pokusných králikov z vlastných zákazníkov, ktorý si musia dokonca systém FSD prenajať.

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Tesla opäť provokuje Autopilotom. Systém FSD ponúka všetkým

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autopilot #Telsa FSD
Články podľa značiek