Rolls-Royce končí s benzínom. Už v roku 2030!

Rolls-Royce predstaví svoj prvý elektromobil s názvom Spectre najskôr koncom roku 2023. Napriek tomu chce byť už v roku 2030 čisto elektrickou značkou. Doteraz sa mu pritom s batériami nedarilo.

30.09.2021 20:00
spectre Foto:
Elektrický Rolls-Royce Spectre príde na trh zrejme koncom roku 2023.
debata (1)

Rolls-Royce už skôr oznámil, že jeho prvý elektromobil sa bude volať Spectre a predstavený bude zrejme až koncom roku 2023. Aj keď je to pomerne neskoro, značka si verí natoľko, že aktuálne zverejnila vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že od roku 2030 chce byť výlučne elektrickou.

Otázkou je, či sa jej v pomerne krátkom čase podarí elektrifikovať kompletné portfólio a nemenej zaujímavou je aj tá, ako toto rozhodnutie prijme pomerne konzervatívne orientovaná klientela tejto luxusnej značky, vlastnenej automobilkou BMW. Zaujímavé je, že samotná automobilka z Mníchova až tak nadšene v ústrety elektromobilite nekráča.

Rolls-Royce Ghost (2021) Čítajte viac Rolls-Royce Ghost: Kráľ purizmu sa predviedol v Bratislave

Patrí k značkám, ktoré rok 2030 neberú ako neodvratný koniec spaľovacích motorov, aj keď si za svoj cieľ stanovila, že v ňom chce mať polovicu svojho produktového portfólia plne elektrifikovanú. Rolls-Royce je však radikálnejší a v jeho stanovisku sa doslova píše, že po roku 2030 sa „už nebude zaoberať výrobou ani predajom akýchkoľvek produktov so spaľovacími motormi.“ „Rolls“ sa tak pridal k luxusným značkám ako Bentley a Jaguar, ktoré svoj rozchod so spaľovacími motormi avizovali už skôr.

Zároveň s touto informáciou Rolls-Royce uviedol, že svoje prvé plne elektrické auto s názvom „Spectre“ uvedie na trh vo 4. štvrťroku 2023, pričom jeho testovanie sa začne už čoskoro. Doterajšie pokusy značky osloviť zákazníkov elektromobilmi nevyšli. Pamätáte si ešte na rok 2011? Rolls-Royce vtedy predstavil v Ženeve šokujúci koncept 102EX s čisto elektrickým pohonom, teda elektrickú konverziu vtedajšieho Phantomu. Zákazníci mu však veľmi rýchlo vystavili stopku, takže do výroby sa nikdy nedostal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Rolls-Royce #elektrický Rolls-Royce #Rolls-Royce Spectre
Články podľa značiek