Švajčiari ukázali najrýchlejšiu nabíjačku na svete. Na dobitie stačí štvrťhodinka

Nabíjačka ABB Terra 360 je schopná nabíjať až 4 elektromobily súčasne. Dojazd 100 kilometrov im vie poskytnúť už po troch minútach dobíjania. Na trh príde už koncom tohto roku.

01.10.2021 12:00
debata (21)
Superrýchla nabíjačka ABB Terra by sa mala... Foto: ABB
ABB Terra 360 Superrýchla nabíjačka ABB Terra by sa mala začať v Európe využívať už koncom tohto roku.

Švajčiarska spoločnosť ABB predstavila svoju revolučnú kompaktnú nabíjačku pre elektromobily s názvom Terra 360, podporujúcu všetky nabíjacie štandardy. V súvislosti s ňou má ABB veľké plány na rozvoj svojho ďalšieho biznisu. Len pre zaujímavosť – táto švajčiarsko-švédska spoločnosť v sedemdesiatych rokoch patrila k popredným technologickým inovátorom a v roku 1974 vyrobila dokonca prvého priemyselného robota.

Teraz by chcela na túto tradíciu nadviazať a tou zásadnou inováciou má byť ultrarýchla nabíjačka pre elektromobily, schopná akýkoľvek nabiť „naplno" už za 15 minút a energiu na sto kilometrov im dokáže dodať už približne za tri minúty.

Nejde pritom iba o nejaký koncept, ktorý sa možno do výroby dostane o niekoľko rokov. Ultrarýchla nabíjačka ABB Terra 360, schopná súčasne dobíjať štyri elektromobily (nabíjací výkon 180 kW jeden konektor, 90 kW dva ďalšie a k tomu ešte 22 kW konektor pre striedavý prúd, maximálne nabíjacie napätie ChAdeMO: 500 Vdc, CCS: 920 Vdc), by sa mala začať u prvých záujemcov inštalovať už koncom tohto roku.

Podľa ich požiadavok a možností môže byť nabíjačka uspôsobená pre súčasné dobíjanie dvoch až štyroch elektromobilov. Váži necelých 400 kilogramov a jej rozmery sú 195 × 56,5 × 88 cm, VxŠxH)

Jej softvér dynamicky riadi distribúciu energie podľa možností nabíjania elektromobilu a aj úrovne nabitia jeho batérie. Prístup k samotnej nabíjačke a manipulácia s nabíjacími káblami s dĺžkou 5 metrov je riešená tak, aby s ňou nemali problém ani telesne hendikepovaní a navyše môže byť vybavená až 27-palcovým reklamným displejom, čo môže byť zaujímavé pre rôzne obchody a nákupné centrá.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjacie stanice #elektromobilita #ABB #Terra 360 #nabíjačka pre elektromobily
Články podľa značiek